Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikenutbildning av medium totalsågas: "Har hittat ett sätt att tjäna pengar"

Föreningen Vetenskap och Folkbildning jobbar för att bekämpa spridning av ogrundad forskning. Ordföranden Linda Strand Lundberg är skeptisk till både healing och mediumskap och hon är inte sen med att avfärda det kända brittiska mediet Jeff Jones som en bluff.

Annons

Arbetarbladet har berättat om Helena Lindborg från Sandviken som som är med och startar upp en medial utbildning tillsammans med det brittiska mediet Jeff Jones. Utbildningen som är på totalt 2,5 år har två olika inriktningar, medium och healer.

LÄS OCKSÅ: Redovisningskonsulten Helena startar skola för medium i Sandviken

Britten har tidigare etablerat sig i Stockholm och Örnsköldsvik och nu står alltså Sandviken på tur.

Linda Strand Lundberg, ordförande i föreningen Vetenskap och Folkbildning

Linda Strand Lundberg vid föreningen Vetenskap och Folkbildning sågar både mediumskap och healing. Enligt henne finns det ingenstans i världen någon relevant forskning som har kunnat lägga fram några bevis för att det går att tala med döda människor.

– De använder sig av en massa olika tekniker, en av de vanligaste är "cold reading". Det är egentligen samma metod som försäljare använder. Man säger de saker människor vill höra, det man säger är saker som kan stämma för väldigt många, säger hon.

Att starta upp en 2,5 år lång utbildning ser hon som märkligt.

– Det är bara märkligt egentligen. Jag förstår inte vad de ska utbilda sig i. Det vi ser inom den här branschen är antingen bedragare eller människor som verkligen genuint tror på det här och vill hjälpa människor. Jag tror egentligen inte så många är bedragare, utan att många av dem som sysslar med det här tror på det de gör, säger Linda Strand Lundberg.

Hon känner inte till Jeff Jones sedan tidigare, men hon tror inte att han har goda avsikter.

–Jag utgår från att han profiterar på människors sökande. Jag är skeptisk till att någon kan ha varit i den branschen så länge och startat upp utbildningar och fortfarande tror på det. Jag tror att han är en bluff som har hittat ett sätt att tjäna pengar, säger Linda Strand Lundberg.

LÄS OCKSÅ: Här är de saker medium enligt lag är förbjudna att göra

Helena Lindborg som ska gå den 2,5 år långa utbildningen som hon nu är med och startar har själv råkat ut för oseriösa medium. Men hon litar på Jeff Jones och anser att han är seriös i sitt utövande och att det är just en sådan här skola som behövs i Sverige.

– Jag behöver hjälp att veta om det jag får fram är fantasi eller verklighet. Det kan komma så märkliga saker som jag är rädd för att ens berätta, men när jag är på utbildningen vågar jag säga allt och då märker jag att det stämmer. Det gör att självförtroendet växer och att jag vågar lita på att det jag får fram är sant, säger Helena Lindborg.

Hur kan du veta att det inte bara är fantasi?

– Det kommer saker till mig som är så specifika och konkreta. Detaljer som i 90-95 procent av fallen stämmer. Det är det som gör att personen jag träffar förstår att det inte är påhitt.

Utbildningen som kostar 38 000 kronor är helt privat och innefattar totalt tio helger. Därutöver ingår praktik varje vecka. Det går inte att få studiestöd.

Arbetarbladet söker mediet Jeff Jones för en kommentar på kritiken.

Annons