Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandviks aktie har gått ned 57 procent

Det extremt kraftiga börsraset i år är ännu större om man bara ser till de mest ägda aktierna.
Swedbank, Volvo och Boliden är de största sänkena i svenska folkets aktieportfölj.

När bara fyra veckor återstår av börsåret 2008 ser nedgången ut att bli av rent historiska proportioner. Stockholmsbörsens OMXS-index hade på torsdagsförmiddagen fallit med 43 procent sedan årets början.
Men faktum är att det är ännu värre – om man bara ser till de aktier där ägandet är bredast, de så kallade folkaktierna.
TT:s beräkningar visar att en aktieportfölj där pengarna är jämnt fördelade mellan de 15 mest ägda aktierna visserligen hållit jämna steg med börsen under den senaste månaden. Men dessförinnan har den gått sämre, och räknat från årsskiftet har den rasat med 48 procent.Ett riktigt hårt slag mot svenskarnas samlade aktieförmögenhet är kursraset i Swedbank, som tilltagit under hösten i takt med att finanskrisen eskalerat. Aktien – den tredje populäraste i Sverige med 317 000 ägare – har rasat med 71 procent hittills i år, vilket innebär att börsvärdet har minskat med cirka 60 miljarder kronor.
Även lastbilsjätten Volvo, med 215 000 ägare, har fått se kursen tvärbromsa. Efter alla dystra besked om varsel och svag orderingång står nu aktien på minus 67 procent.
Ras för metaller
Den kraftiga konjunkturnedgången har inte bara fått börsen på fall. Den har även inneburit ett ras för de metallpriser som tidigare drivits upp till rekordhöjder, både av ”verklig” efterfrågan från bland annat Kina och Indien men också rent finansiell spekulation.
En av de stora förlorarna på detta är gruvbolaget Boliden. Det har aktieplacerarna tagit fasta på och handlat ner kursen med 78 procent. Boliden är därmed den folkaktie som fallit allra mest, men i och med att aktien ”bara” har 92 000 ägare slår raset inte lika hårt som de ovan nämnda.


Vänder man på listan hamnar folkaktien nummer ett, Ericsson med 738 000 ägare, i topp. Kanske lite ovant för telekomjättens vd Carl-Henric Svanberg, som fått mycket skäll för Ericssonaktiens ras under hösten 2007 och den föregående kräftgången.
Ericsson uppvisar en nedgång med relativt lindriga 22 procent i år. Lika mycket, eller lite om man så vill, har Hennes & Mauritz och Investor fallit.
Värt att ha i åtanke är dock att både Ericssons och H & M:s kursfall är ungefär lika stora som Swedbanks om man ser till minskningen av börsvärdet.

Samtliga angivna kursförändringar avser torsdagsförmiddagen. Uppgifterna om antalet aktieägare kommer från VPC.