Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanering av bruken kan dröja

Det kan dröja innan de förorenade bruken i Norduppland saneras.
Ingen vill ta på sig ansvaret på för arbetet.

Arbetarbladet har tidigare berättat om föroreningarna vid de gamla bruken i Strömsberg och Västland. Länsstyrelsen som gjort undersökningarna menar att en sanering bör ske så snart som möjligt.

En ansvarsutredning har gjorts, men den visar att ingen i dag kan lastas för föroreningarna, bland annat arsenik och cancerogena PAH.

Tierps kommun blev nyligen tillfrågad att ta över huvudmannaskapet för bruken. Kommunstyrelsen sade dock nej till det.

Enligt Kristina Jansson, vid länsstyrelsens miljöskyddsenhet, finns det ingen möjlighet att länsstyrelsen själva kan svara för saneringen. Snåriga regler hos myndigheterna är orsaken.

– Det är omöjligt då vi samtidigt har tillsynen av saneringen, säger hon.

Nya utredningar

Länsstyrelsen vill att nya utredningar av föroreningarna ska göras. På sikt ska allt saneras.

Men med kolhuset i Strömsberg bör det ske snabbare. Skälet är att det står öppet samt är ett populärt besöksmål för turister.

Vem som ska svara för saneringarna är just nu höljt i dunkel.

– Det kan finnas andra myndigheter. Men då kan det dröja innan det blir gjort, och de statliga pengarna som går att söka för saneringen finns just nu, kanske inte om några år, berättar Kristina Jansson.

Jacob Hilding