Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanering efter läckande eldningsolja

Sandvikenhus anlitade en entreprenör för att byta ut uppvärmningssystemet i en fastighet i Kungsgården från olja till bergvärme.

När cisternen skulle tömmas på eldningsolja på måndagen började det läcka ur en slang.

Saneringsföretag kallades dit och fick sanera platsen.
– Hur mycket olja som har läckt ut är oklart och därför vet vi inte hur allvarligt det här är, säger Hanna Andersson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Sandvikens kommun.
Händelsen inträffade på Korsikavägen i Kungsgården vid en av Sandvikenhus fastigheter som står tom.
– Saneringsföretagen har sedan det hände jobbat med att suga upp vatten och snö blandat med olja på gatan. Det som kan vara farligt är om olja tar sig via dagvattenbrunnar till Borrsjöån som ligger i närheten, för olja kan skada djur och natur, säger Hanna Andersson.
Inspekterade
Både hon och Sandvikenhus inspekterade platsen på torsdagen och då bedömdes det mesta av saneringsarbetet vara färdigt.
– Vi har vidtagit alla åtgärder som bygg- och miljökontoret har sagt åt oss att göra. Vår uppfattning är att vi anlitade en auktoriserad entreprenör som skulle utföra arbetet och då skedde det en olycka. Därför är det de som får ta på sig ansvaret för det som har hänt. Vi kommer att kräva ersättning för saneringskostnaderna från entreprenörens försäkringsbolag, säger Peter Hedman, områdeschef i Kungsgården på Sandvikenhus.

Mari Haglund