Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sånger tillägnade fotbolls-VM 2010

Annons

Nu när fotbolls-VM är över anländer tomheten. Fyra matcher har jag missat. Efter veckor av glädje, sportsorg och nagelbitarspänning i form av grymma straffavgöranden vill jag knyta an tillbaka till vardagen via olika hälsningar i form av sånger som jag tycker passar för olika spelares, förbundskapteners, landslags och andras insatser under en underbar månad.

”I Still Haven’t Found What I’m Looking For” (U2)

Spaniens trötte Fernando Torres och Englands frustrerade Wayne Rooney letade efter en målform som aldrig infann sig. VM:s största besvikelser på forwardssidan med Rooney i rollen som presumtiv pubhuligan efter förluster.

”Ung & Kåt” (Ebba Grön)

Var det någon som innan VM hade trott att en tjugoårig pojkspoling vid namn Michael Müller skulle bli skyttekung? Tysklands nya generation med hungriga spelare som Müller, Özil och Gomez var en fröjd att se.

”Hazy Shade Of Winter” (The Bangles)

Först undrade man varför Sveriges Televisions utsände var så förbannat påpälsad på Syd-Afrikas gator. Men snart lärde sig alla uppe i ett sommarhett Sverige att de faktiskt har vinter på södra halvklotet i juni/juli.

I Started A Joke” (Bee Gees) eller ”Waterloo” (Abba)

Fransmännen förvandlades till ett pinsamt skämt, där förbundskaptenen Domenech fick en hel nation att gå i taket ända upp till ministernivå. Frankrike hade föredragit en repris av VM 1998, till tonerna av bröderna Gibbs’ ”You Win Again”.

”The Winner Takes It All” (Abba)

Stackars Holland, i final för tredje gången och får åka hem med en silvermedalj runt halsen igen. Å andra sidan spelade de en destruktiv fotboll i finalen som inte är värdig en guldvinnare. ”The loser’s standing small” som Agneta sjunger. Och Johan Cruyff ler nog i mjugg någonstans i Katalonien.

”Love Is Blindness” eller ”Mysterious Ways” (U2)

Alltså, det är klart att domarna älskar fotbollssporten – men att kombinera det med en blindhet (Englands bortdömda mål mot Tyskland) och sina outgrundliga vägar vad gäller röda kort på oskyldiga och inga kort för de som borde haft ett så måste domarsystemet ändras till nästa VM.

”Som En Gummiboll” (M A Numminen)

Ja, han kom tillbaka, Diego Armando Maradona. Han studsade vid sidlinjen som ett barn, blev hjärtevärmande lycklig när Argentina nätade och fotbollsguden var VM:s mest underhållande förbundskapten, både vid planen och på presskonferenserna.

”The Lion Sleeps Tonight” (The Tokens)

Tyvärr körde de afrikanska lejonen, med undantag av Ghana, fast. Gruppspelet blev en besvikelse för en kontinent som hade hoppats på så mycket mer. Och Sydafrika blev det första värdland någonsin som inte gick vidare från gruppspelet. Synd.

”Heroes” (David Bowie)

Landet som alla älskar att hata, Nord-Korea, charmade en förvånad fotbollsvärld. Isolerade i sin diktatur visste de inte vad filmningar och fult spel var och representerade någon slags gammaldags gentlemannafotboll. Mycket oväntat.

”Halo” (Beyoncé)

Ett av nutidens levande helgon, Nelson Mandela, närvarade inte vid den historiska invigningen på grund av dödsfall i familjen dagen innan fotbollsfesten. Det gjorde honom till en ännu större människa i mina ögon.

”Octopus´s Garden” (The Beatles)

Hade jag satsat en månadslön samtliga gånger bläckfisken Paul spådde rätt i matcher hade jag varit rik nu, köpt en egen bläckfisk och döpt den till Ringo.

Mer läsning

Annons