Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänk energiskatten för företag inom tjänstesektorn

Annons

Tjänsteföretag runt om i Sverige har två tredjedelar mer i energiskatt jämfört med traditionellt tillverkande företag. Det upplevs av tjänsteföretagare som en felaktighet.

Tjänsteproducerande företag i Gävleborg drabbas av detta. Räknas företaget som att det har en tjänsteproducerande verksamhet måste det betala full energiskatt.

Produktproducerande företag, däremot, betalar bara 30 procent i energiskatt. Främsta orsaken till det är att de ska skyddas från utländsk konkurrens från företag i länder med liten eller ingen energiskatt.

Men faktum är att även tjänsteföretag kan utsättas för konkurrens från utländska företag, såsom tvätterier som vill etablera sig i Sverige. Förutom det så är skatten i sig en tung börda som kan leda till rejält mycket högre skatt för det tjänsteproducerande företaget än för ett traditionellt tillverkande företag.
Torbjörn Spector, skattexpert på Svenskt Näringsliv har uttalat att det i dagens globaliserade näringsliv inte går att göra skillnad på tjänsteproducerande och produktproducerande företag. Spector anser att tjänstesektorn är utsatt för mer och mer internationell konkurrens och att det därför finns goda skäl till att även tjänstesektorn skulle ha en reducerad skatt.

Jag delar den uppfattningen och tycker att det vore bra om även företag inom tjänstesektorn kan få en reducerad energiskatt.

Hans Backman (FP)
Riksdagsledamot från Gävleborg

Mer läsning

Annons