Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkt arbetgsgivaravgift för unga viktigt

Den alltmer ökande globaliseringen ger stora fördelar för näringslivet i Sverige och i Gävleborg. Det öppnar sig nya marknader och nya affärsmöjligheter vilket skapar jobb i vårt län. Globaliseringen kan dock innebära att ett land som Sverige får en differentierad arbetsmarknad där trösklarna in till företagen blir allt högre med större krav på en lång utbildning. Då blir politikens utmaningar desto större och varje enskilt jobb som kan skapas blir mycket värdefullt. Alla jobb behövs, och framförallt behövs jobb i branscher där många unga arbetar för att minska ungdomsarbetslösheten. Socialdemokraterna vill göra det dubbelt så dyrt att anställa unga under 26 år, och dessutom fördubbla restaurangmomsen. Vi Moderater menar tvärtom att halverad arbetsgivaravgift och sänkt restaurangmoms skapar nya jobb, inte minst inom restaurangbranschen där många unga arbetar.
För att fler ska komma in på arbetsmarknaden och arbetslösheten minska är det viktigt att regeringen skapar förutsättningar för fler jobb. Ett exempel på det är Alliansens införande av RUT- och ROT-avdragen som skapat nya arbetstillfällen och nya företag. En annan viktig näring där det skapas många jobb är restaurangbranschen.
Moderaternas riksdagsledamöter i Skatteutskottet besökte nyligen Järvsöbaden och Orbaden Konferens och Spa i Hälsingland för att diskutera restaurang- och turismnäringens utveckling i länet. Det visade sig då att halverade arbetsgivaravgifter för unga och en sänkt restaurangmoms gynnat verksamheterna. I samband med besöken presenterades även en rapport från Riksdagens Utredningstjänst om restaurangnäringens betydelse för Gävleborg och Hälsingland.
Rapporten visar att 2 943 personer förvärvsarbetade i restaurangbranschen i Gävleborgs län 2010. Av dessa var nästan 30 procent, eller 863 personer, utrikesfödda. Över en tredjedel, närmare bestämt 1 044 personer oavsett härkomst, var 26 år eller yngre. I Sandviken arbetade totalt 372 inom restaurangbranschen. 29 procent av dem var utrikesfödda och över 30 procent var unga under 26 år.
Det betyder alltså att reducerade arbetsgivaravgifter för unga under 26 år har stor betydelse för branschens möjligheter att anställa unga. Den halverade restaurangmomsen kan utöver det leda till ännu fler jobb för utrikesfödda samt för just ungdomar.
Socialdemokraterna vill fördubbla arbetsgivaravgiften och på så vis göra det dubbelt så dyrt att anställa unga under 26 år. Det skulle slå direkt mot restaurangnäringen och andra branscher där många unga arbetar. Socialdemokraterna var dessutom emot en sänkning av restaurangmomsen. Uppsägningar och högre ungdomsarbetslöshet skulle bli direkta konsekvenser om de fick bestämma. Hur skapas fler jobb för unga genom att man fördubblar arbetsgivaravgiften och återinför en fördubblad restaurangmoms på 25 procent?

Lars Beckman (M)
Riksdagsledamot Gävleborgs län