Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt krogmoms en stor chansning

Annons

Regeringen kommer att i höstens budgetproposition föreslå sänkt moms på restaurang- cateringtjänster. Sänkningen från 25 till 12 procent beräknas kosta statskassan 5,4 miljarder kr under nästa år. Den varaktiga kostnaden antas vara någon lägre, 3,6 miljarder kronor. Utöver momssänkningen presenterade regeringen även några mindre satsningar riktade mot ungdomar. Bland annat en förlängning av ett antal tillfälliga åtgärder på utbildningsområdet som man tidigare avsåg fasa ut under år 2012.

Regeringen egen bedömning är att det här ger omkring 3000 nya jobb. Sänkt krogmoms är en extremt dyr åtgärd med mycket tveksam effekt på tillväxt och sysselsättning. Varje nytt jobb kommer att kosta 1,8 miljoner kronor.

Socialdemokraterna anser att vi skakiga ekonomiska tider behöver använda det begränsade reformutrymmet på det mest effektiva sättet. I nuläget prioriterar vi investeringar i det som bygger Sverige starkt på sikt: infrastruktur, utbildning samt forskning och utveckling. Så skapas även sysselsättning i det kortare perspektivet.

Iida Häkkinen Skans, doktor i nationalekonomi och verksam vid Finansdepartementet, har i en ny studie slagit fast att erfarenheterna från en motsvarande momssänkning på frisörtjänster i Finland visar att varken efterfrågan på frisörtjänster eller sysselsättningen inom branschen påverkades. Skans menar att lika små effekter är att vänta av den sänkning av restaurangmomsen som genomfördes i Finland vid halvårskiftet år 2010.

En helt felprioriterad satsning från regeringen.

Elin Lundgren
Riksdagsledamot (S)

Mer läsning

Annons