Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkta räntor kan påverka hyra

Riksbankens räntesänkning kan påverka de pågående förhandlingarna om nästa års bostadshyror i Gävle.


– Vi kommer naturligtvis att ha det som argument, säger Börje Larsson, ordförande i Hyresgästföreningen i Gävle.

Annons

I dag fredag fortsätter förhandlingarna om hyrorna hos bostadsbolaget Gavlegårdarna.

– Vi står fortfarande långt ifrån varandra, säger Börje Larsson.

Även om Gavlegårdarna har en hel del bundna lån så borde den kraftiga räntesänkningen påverka räntekostnaderna för åtminstone några av lånen, menar han.Det håller också Lars Lennmalm, vice vd och controller i Gavlegårdarna med om:

– Reporäntan är en sak och marknadsräntorna en annan. Hittills har bankerna inte följt med i sänkningarna utan ökat sina marginaler. Men fallande räntor påverkar positivt och är en fördel för hela bostadsmarknaden, säger han.

Förhandlingarna började i september och det är i dag femte gången som parterna träffas.

Klart är att det inte blir någon höjning på hyresavin för januari.

Gavlegårdarna har krävt en höjning med 4,4 procent från 1 januari 2009. Det skulle höja hyran med 176 kronor per månad för en genomsnittlig tvårummare på 60 kvadrat.

Nyligen gjorde Hyresgästföreningen och HSB upp om en hyreshöjning på 2,95 procent i drygt 400 lägenheter i bostadsbolaget Ankarhusen. Hyran för en snittlägenhet på 65 kvadrat höjs med 131 kronor per månad.

Också förhandlingar om hyrorna hos Sandvikenhus i Sandviken kärvar. Inte heller där blir det någon höjning från 1 januari.