Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanna vet vad hon talar om

Som barn utsattes Sanna Bergendahl för upprepade sexuella övergrepp. I dag strävar hon efter att stoppa det sexuella våldet. Hon har prisats för sitt arbete med Föreningen Storasyster som hjälper unga som blivit utsatta.

Annons

Medborgarplatsen i Stockholm fylldes 18 januari av tusentals människor som manifesterade mot sexuellt våld. På scenen stod en av huvudarrangörerna: Sanna Bergendahl.

– Det kändes helt overkligt. Jag fylldes av eufori när jag såg hur många som hade samlats.

Initiativet till manifestationen togs efter den uppmärksammade domen i Lunds tingsrätt, där en man friades från våldtäkt trots att rätten fann att kvinnan hade blivit våldtagen.

– Efter domen var vi många som kände att det var dags att sätta press på politiker och makthavare att agera för att införa en lagstiftning som bygger på samtycke. Det borde vara en självklarhet.

Sanna Bergendahl kommer från Gävle men är bosatt i Stockholm sedan nio år tillbaka. För två år sedan startade hon den ideella organisationen Föreningen Storasyster. Syftet var att ge stöd, hjälpa utsatta att våga anmäla och söka hjälp samt att arbeta förebyggande mot sexuellt våld.

– Jag såg ett behov i samhället. Behovet visade sig vara större än vad jag hade anat. Sexuella övergrepp är mycket vanligare än vad folk tror, särskilt bland ungdomar. De flesta som kontaktar oss är mellan 13 och 18 år. Men få berättar och enligt Brå är det bara 23 procent av alla drabbade som vågar anmäla.

Skuld, skam, självförakt och rädsla för att inte bli trodd gör att många undviker att kontakta polisen. Och få anmälningar blir uppklarade. Känner man dessutom förövaren blir det ännu svårare. Sanna Bergendahl vet vad hon pratar om. Hon blev själv sexuellt utnyttjad av en släkting.

– Det började när jag var fyra eller fem och fortsatte i många år. Det tog mig tio år innan jag berättade.

Men anmälan gjordes inte förrän tre år senare när Sanna kom i kontakt med socialtjänsten. I samband med det insåg Sanna att det faktiskt var ett brott som hon hade utsatts för.

– Att anmälan dröjde berodde på att jag saknade stöd från omgivningen. Ingen tog mig på allvar.

Flera släktingar försökte övertala henne att dra tillbaka anmälan och i stället reda ut situationen med förövaren. Släktingen dömdes senare för sexuellt utnyttjande i både tingsrätt och hovrätt.

– I hovrätten fick jag möta Leif Silbersky som försvarade min förövare. Det var tufft.

Förhören och rättegångarna var jobbiga. Men hon lärde sig också att vara öppen kring de övergrepp som hon hade utsatts för.

Vilken hjälp fick du?

– I rätten hade jag bara mitt målsägandebiträde. Jag fick prata med en kurator på ungdomsmottagningen. Men det var upp till mig själv att söka hjälp.

Många i släkten bröt kontakten med henne.

– Deras svek är större för jag älskade dem och såg upp till dem. Att de vände mig ryggen har påverkat hela mitt liv, det gav mig mer kraft.

Det har tagit många år för Sanna Bergendahl att inse att hon inte hade någon skuld i det som hände.

– I vuxen ålder har jag bearbetat övergreppen med psykoterapi. Jag har valt att göra något konstruktivt av det svåraste jag upplevt genom att starta Föreningen Storasyster.

Hur startade du föreningen?

– Jag tog reda på allt som behövdes för att starta en hjälporganisation, hur stadgar ska vara utformade och sådant. Jag tittade på andra organisationer för att se vad de erbjöd och såg till att fylla en lucka som saknades.

Sanna Bergendahl har kommit en bra bit på väg. Hittills har hon 73 volontärer i hela landet. De svarar på chatt och mejl. Alla volontärer är utbildade och har avgett tystnadslöfte. Föreningen Storasyster har även stödgrupper och ordnar föreläsningar.

– Vi erbjuder personligt stöd. Vi lyssnar och finns där. Den som chattar kan få hålla kontakten med samma volontär i tre månader. Vi erbjuder även stöd till anhöriga.

Hur omgivningen agerar när övergrepp kommer fram har en stor betydelse. Många vet inte hur de ska handla.

– Lyssna och tro på berättelsen. Det krävs ett enormt mod att våga berätta. Hjälp personen att ta nästa steg i processen. Det är viktigt att sätta in hjälpinsatser tidigt för att undvika psykisk ohälsa hos barnet.

I december blev Sanna Bergendahl utvald till Change Leader för sitt arbete med Föreningen Storasyster. Stipendiet innebär att Sanna Bergendahl får tre årslöner och kan därmed jobba heltid med föreningen. Det är Kinnevik-stiftelsen Reach for Change som utser fem sociala entreprenörer som får lön för att kunna förverkliga sin idé för hur samhället kan bli bättre för barn. Av 720 sökande var Sanna Bergendahl en av dem som valdes.

– Jag är så glad och tacksam för det.

Hur ska du använda stipendiet?

– Jag vill utvecklas som ledare och ska få personliga rådgivare i den processen. Jag vill expandera min verksamhet och vi ska bygga upp en långsiktig och hållbar framtids- och affärsplan, jag vill fortsätta att utveckla föreningen i stadig takt. Vi ska arbeta med att ändra attityder i samhället och hjälpa personer som blivit utsatta för sexuella övergrepp.

Vilka attityder vill du ändra?

– När det gäller sex ska samtycke vara en självklarhet. Vi vill ändra maskulinitetsnormen som bland annat ger män sexuellt övertag. Det vi kan göra är till exempel jobba förebyggande med förbättrad sexualundervisning i skolor och att prata öppet om sexuella övergrepp. Fler måste våga vittna.

Vad skulle en samtyckeslag förändra?

– En samtyckeslag är en bra grund för att minska sexuella övergrepp. Det är en viktig signal som i kombination med övrigt arbete kan förändra normer och attityder i samhället. Sexköpen har till exempel minskat sedan vi fick en sexköpslag.

Hur kan en vanlig dag på jobbet se ut? – Jag svarar på många mejl, driver olika projekt, bedriver lobbying, samordnar volontärer, pratar med samarbetspartners och har möten. Jag trivs otroligt bra i den här rollen. Men när jag var yngre trodde jag aldrig att jag skulle kunna jobba som en ledare, det kändes nog då som en mardröm.

Sanna har tagit ett uppehåll i sina socionomstudier för att jobba med föreningen på heltid.

– Det är fantastiskt att kunna jobba med min verksamhetsidé. Det här är så stimulerande och givande.

Sanna Bergendahl utsattes för sexuella övergrepp som barn. I dag arbetar hon med att hjälpa unga som utnyttjats sexuellt.

”Jag har valt att göra något konstruktivt av det svåraste jag upplevt genom att starta den ideella Föreningen Storasyster.”

Annons