Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Santorini - budget eller bröllopslyx

/

Mytomspunna grekiska ön Santorini lockar allt från kryssningsresenärer till smekmånadspar. Följ med på billig båtluffning, familjecharter och svindyr bröllopsnatt.

Annons

- My friend, my friend, cheap rooms mister! Seeview! No problems. Follow me, follow me!!
Den äldre mannen drar i mina armar så fort jag satt min fot på piren. Här ges ingen tid till att fråga runt efter andra gynnsamma erbjudanden i folkhopen. Vi hakar på.
Året var 1988 och det var första gången på Santorini. Reskassan var en tjugoårings med några skrynkliga drachmersedlar i shortsfickan.


Rummet låg några kilometer från huvudorten Fira. Landsbygd med galande tupp, havet kunde man skymta, med lite god vilja! Men billigt var det, 100 kronor per natt. Fem kilometer till närmaste strand gjorde inget, eftersom vi hyrde vespa som snabbt tog oss till öns alla stränder för en spottstyver.


Även i dag går det att hitta privatrum för ett par hundralappar. Santorini har egen flygplats, så hittar man en restbiljett kan semestern här bli riktigt billig. Det viktigaste är att läsa på om var man vill bo och om rummen ligger nära havet. Och glöm inte att pruta. I Grekland fungerar det ofta, inte minst under lågsäsong.


De flesta familjer väljer mellan strandorterna Kamari och Perissa.
Det har gått tjugo år, vi har barn och väljer charter just till Kamari. Nybyggt hotell i rosa och ljusblå pastell. Lägenhet med kylskåp, kokplattor och terrass mot poolen. Ner till stranden med svarta klapperstenar av lava är det femtio meter, perfekt med småbarn. Lite rolig shopping och klassiskt turiststråk. Men trist med" inkastare" till tavernor och barer.


Dagarna är skönt slöa vid poolen och på stranden. Vi byter om till långbyxor för att prova en ny restaurang till kvällen. Ett par dagar blir det utflykter med hyrbil till huvudorten Fira som ruvar högst upp på lavaberget. Här flockas kryssningsturisterna i en av Greklands starkaste turistmagneter. Trångt och hetsigt. Man längtar snart tillbaka till det lugna hotellrummet. Men först en kaffe med utsikt från tavernan tvåhundra meter över havet! En av grekiska övärldens mest storslagna vyer!


Bröllopspar och andra förälskade väljer byn Oia, där de flesta vykort i Grekland är tagna. Solnedgången här är en av världens mest berömda. För min egen bröllopsresa var jag nära att boka ett romantiskt hotell i här. Det kunde kanske ha blivit Mystique som har vunnit pris för bästa miniresort i världen och fått fina omdömen i lyxiga resemagsin som Conde Nast Traveller.

Hotellet har rum karvade in i rundade vita utbuktningar längs den branta lavaväggen. Poolen fortsätter mot horisonten, med ändlöst vacker utsikt. Kala vita väggar, möbler designade av drivved och avmätta rika par som skålar i Chateau Latour från den 150 år gamla vinkällaren. Mystique är lite väl tjusigt för min smak, men vill man slå på stort och kan betala lika mycket för ett smekmånadsdygn som en båtluffare spenderar på en vecka är detta ett flådigt val.


Nästa kväll letar vi upp ett bord på en taverna i Oia med terrassutsikt över hela calderan, cirkeln av hav som är kvar efter det att öns centrala delar sjönk ner i havet vid jordbävningen. Kvällsljuset gör färgerna mjukt pastelliga på husen och himmelen. Det råder en avslappnad och elegant atmosfär i tysta butiksgränder.


Vi sitter längst ute på avsatsen för att njuta av världens vackraste och mest romantiska solnedgång. Men det blir nästan lite för mycket av massnaturshow för min smak. Solnedgången har blivit som något alla turister kommer hit för att avnjuta. Genuint lantligt grekiska Amorgos med sitt 200-kronorsrum i ett litet pensionat och charmiga bytavernor var nog ändå helt rätt val för vår smekmånad!


andreas.stromberg@ttspektra.se

Mer läsning

Annons