Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sarah Delshad: Jul, jul ack du så komplicerade jul

Det är julafton 2014, och jag är själv. Hela dagen. Låg på min säng, och tantlurade medans jag pillade mig i naveln. Någonstans i Stockholm. På julafton. Inget julbord och inte kalle Anka. Inget glögg och inga pepparkakor. Det var snarare ett gammalt avsnitt av Sex and the city, lösgodis samt en kopp kaffe.

Den stunden toppade definitivt inte listan på en av de mest stolta ögonblicken i mitt liv, nej. Men det lärde mig en läxa. Men mer om det strax. Jul, ack du så komplicerade jul. När detta går i tryck har julafton 2015 varit, och förhoppningsvis så har den varit flawless, som Beyonce sjunger.

Kan absolut hända att jag pillade mig i naveln som förre året (efter en fet julmåltid, som är så lätt hänt), men då kanske snarare i sällskap av andra. Men ty, måste vi ändå någonstans medge att högtider ibland kan vara känsliga.

Min läxa av förra årets julafton var att det utan någon större tvekan sitter mer i människors skallar, än vad det gör i verkligheten. Som det så ofta är. För precis som det mesta (snarare... allt) i livet så handlar det om inställning. Ett förhållningssätt. Att förhålla sig till julen kan te sig komplicerat eller icke. När det kommer till kritan så är det ett val.

Det skulle också kunna gå att betrakta julafton som ett påfund. En dag som människan skapat full med förväntningar och principer. Det mesta som existerar har ju givetvis skapats av människan själv. Jag valde, någonstans i mitt inre, att förhålla mig till julafton 2014 som precis som vilken dag som helst. En dag av alla våra dagar på jorden. Förhållningssätt. Lätt sagt, i och för sig. Svårare i praktiken.

För när det kommer till kritan så har vi blivit övertygade sedan barns ben om att de som inte förhåller sig innanför ramen av hur denna tid bör spenderas är, utom hjälp. Då kan det vara skönt att ha i åtanke att ifall din julafton denna år spenderades själv, så nej, du är definitivt inte ensam.

Oavsett ålder, bakgrund och social status. Och nej, det är inget fel på dig. Och nej, du är definitivt inte utom hjälp. Och nej, erkänn... kalle anka är inte så underhållande. Egentligen.

Sarah Delshad