Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sarah Delshad: May the force of Bergman be with us

“Efter att i långa tider envist stått och hängt utanför grindarna till legendariska Filmstaden i Solna i hopp om att 'bli upptäckt' väckte han slutligen uppmärksamhet innanför grindarna och fick möjligheten att äntligen få komma in och börja arbeta som manusbearbetare och -medförfattare under på svenska filmindustri.” Skam den som ger sig? Minst sagt.

Jag gör research om Ingmar Bergman inför en jobbrelaterad uppgift som jag har fått på mitt bord. 2018 är det 100-årsjubileum av Ingmar Bergmans födelse. Något som redan nu kräver förberedelser då det med buller och bång kommer att uppmärksammas både i Sverige och internationellt.

Hur okultiverad kan en människa vara egentligen?

Och som jag fascineras av denna människas livsvärld, jag kan inte undgå unda varför jag aldrig tidigare upptäckt hans storhet och hans fantastiska filmer? Hur okultiverad kan en människa vara egentligen? Skärpning Sarah, skärpning. Hur kommer det sig att vi inte fick läsa om Bergman i skolan? Hur. Man kanske inte kan vara profet i sitt eget land, säger Helen Bertrame Linné, verksamhetschef för Bergman center på Fårö som bland annat anordnar den årliga Bergmanveckan till DN.

Att beklaga sig gör jag, men inte Jan Holmberg vd på Bergmantiftelsen som ansvarar för hans privata arkiv och rättigheterna till hans manus.

– Jag har slutat att ens beklaga mig över det, det är bara ett konstaterande. Men den största utmaningen med mitt arbete är att försöka få svenskar att förstå vilket enormt stort inflytande Ingmar Bergman har och har haft över film- och scenkonsten i Sverige och internationellt. Hans betydelse kan inte överskattas. Säger även han till DN.

Han var och är fortfarande en av Sveriges internationellt mest kända kulturpersonligheter och räknas som en av de främsta regissörerna i filmhistorien och jag kan inte släppa varför jag aldrig upptäckt hans filmer förrän nu? Ja, men visst: bättre sent än aldrig. Fast nej. Och det bästa av allt? Fadern Erik Bergman prästvigdes i Uppsala och var präst i Forsbacka i Valbo församling. Det måste vara meningen tänker jag när plöjer igenom ännu en av hans magnifika filmer, som lämnar en eftersmak i munnen likt inga andra filmer gjort. Släng dig i väggen den nya Bridget Jones filmen, Bergman klår dig alla dagar om året.