Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sarnecki missnöjd: "Den jäkeln måste låsas in längre"

/
  • Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi tycker inte straffet är tillräckligt.

Albin Aspgren döms till 18 års fängelse för mord och brott mot griftefriden. Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi är missnöjd med domen.
– Den är alldeles för mild i förhållande till brottet.

Annons

LÄS OCKSÅ: 18 års fängelse för Aspgren

Jerzy Sarnecki tycker att det är märkligt av Gävle tingrätt att inte döma Aspgren till livstids fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

– Rätten menar å ena sidan att han har ansvar för sina handlingar. Men samtidigt menar man att det inte räcker till livstid. Det blir märkligt, en slags mitt-i-mellan-lösning, säger han.

Tingsrätten slår fast att den 24-åriga småbarnsmamman kämpade för sitt liv när Aspgren ströp henne till döds.

– Det är ett brutalt mord där man inte förstår motivet. Den här typen av personer borde hållas inlåsta och hårdmedicinerade tills de blir normala. Han har bedömts som skyldig till det här, då ska den jäkeln låsas in på lång tid, säger han.

Före detta överåklagaren och rättsexperten, Sven-Erik Alhem har läst domen och blir illa berörd av "det utomordentliga allvarliga mordet".

– Straffvärdet för brottet motsvarar livstidsstraff. Men den neurologiska störningen har inverkat på tingsrättens bedömning.

Kommer domen att överklagas?

– Väljer åklagaren att överklaga väljer självklart den tilltalade gör det, annars gör han nog inte det. Mot bakgrund att han riskerar att få livstid om han överklagar vilket skulle innebära en enorm skillnad för honom, säger Sven-Erik Alhem.

18 års fängelse innebär att Aspgren kan vara ute i friheten redan inom 12 år.

– Visserligen behöver man inte träffa honom på gatan inom överskådlig framtid. Men jag gissar ändå att hovrätten vid ett eventuellt överklagande, kommer omvandla straffet till livstid. Han borde släppas ut först när han inte längre är farlig för människor i samhället, säger han.

LÄS OCKSÅ:

18 års fängelse för Aspgren

Aspgrens armbluff genomskådad av psykteamet

Styckmordet: Allt du behöver veta