Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätra Familjecentral fick liten röd hare

Att besöka den nyöppnade Familjecentralen i Sätra är också att träda in i en bilderbok.

Lokalerna har fått en konstnärlig gestaltning som utgår från bildkonstnären Katarina Strömgårds berättelse om ”En liten röd hare”. Man kan läsa boken genom att gå runt längs väggarna.

Här syns nu hennes inramade originalillustrationer med text i barnvänlig höjd. Men totalt sett har en helt ny miljö skapats, med ytterligare bilder och objekt. Utplacerade i rummet finns vissa detaljer och figurer ur bokens värld; den röda haren skuttar, utskuren i trä.

Besökarna möts också av en dramatisk målning som samtidigt är en sorts tittskåp; från sängkammarens fönster betraktar man andra upplysta hyreshusfönster i natten – där man kan föreställa sig att andra fantasieggande kvällssagor läses...

”En liten röd hare” (utgiven 2015) är Katarina Strömgårds andra bok-uppdrag i Gävleborg. Sedan tidigare finns hennes illustrationer från ”Björnarnas dagis” permanent placerade på Familjecentralen i Andersberg.

Region Gävleborgs konstsamling har sedan 2013 i en medveten satsning utökats med originalbilder ur bilderböcker. Tanken är de ska placeras i vårdmiljöer för unga – och att bilderboken i det offentliga rummet ska kunna vara ”en plattform för språkutveckling, bildanalys och gemensamma upplevelser”.

Familjecentralen i Sätra invigdes fredag 25 november och är tänkt att vara en central mötesplats för familjer med små barn. Den rymmer förutom barnavårdscentral och barnmorskemottagning även öppen förskola och familjestöd.

Bilderböcker hittills i Region Gävleborgs konstsamling:

”En liten röd hare” av Katarina Strömgård. Placering Sätra Familjecentral, Gävle.

”Björnarnas dagis” av Katarina Strömgård. Placering Andersbergs Familjecentral, Gävle.

”Cirkusloppor på luffen” av Lena Sjöberg. Ännu ej placerad.

"Mirja och pojken i det rosa huset” av Matilda Ruta. Placering Bergsjö Familjecentral.

"Vi blåste bort ibland” av Viveka Sjögren. Ännu ej permanent placerad.

"Molly och Sus” av Klara Persson. Placering Barnmottagningen, Gävle sjukhus.

"Om detta talar man endast med kaniner av Anna Höglund. Ännu ej permanent placerad.

"Att vara jag” av Anna Höglund. Ännu ej permanent placerad.