Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa mer på familjedaghem

Annons

Nu sker stora satsningar på nya förskolor i Gävle men ingen pratar om familjedaghemmens betydelse för att möta behovet. Miljöpartiet vill även satsa på fler familjedaghem, dagmammor i dagligt tal, vilket kommer leda till mindre barngrupper till mindre kostnad för kommunen än att bygga fler nya förskolor.
I Gävle kommun finns kompetenta och engagerade dagbarnvårdare. Det är inte så lätt att veta eftersom kommunens marknadsföring av familjedaghemmen är minst sagt bristfällig och dålig
Undersökningar i andra kommuner pekar också på att de mest nöjda föräldrarna finns bland dem som valt dagbarnvårdare. Man är även mycket nöjd med den pedagogiska verksamheten. Dagis är inte dåligt på något sätt men det är viktigt att det finns andra alternativ än dagis lika väl som att det finns dagis med olika profil och som drivs i olika former.
Flera undersökningar visar att både barn som går i förskolan inklusive barn i familjedaghem klarar sig bra i skolan både pedagogiskt och socialt.
Dagbarnvårdarna samarbetar också om verksamheten i de olika områdena och drar nytta av varandras kompetens. Man är ute varje dag på lekplatser, man har femårsgrupper med förskolelärare för att förebereda inför 6-årsverksamheten, gymnastik, pysslar, läser böcker, går till bibliotekens sagostunder, lärorika utflykter och Mulleverksamhet vår och höst för att ge några exempel. Utöver detta möts barnen varje dag av en person de känner väl i hemmiljö tillsammans med en mindre grupp barn.
Alla barn är olika och har olika behov, därför behöver barn och deras föräldrar ha flera olika alternativ när de väljer barnomsorg. Därför är det självklart för Miljöpartiet att det ska finnas familjedaghem, förskolor och nattis i Gävle. Att inte marknadsföra familjedaghem som ger så många nöjda föräldrar och barn känns rentav dumt.
En röst på Miljöpartiet i Gävle innebär en klar ambition att satsa resurser på familjedaghem och andra olika valmöjligheter inom barnomsorgen som exempelvis nattis.

Per Almberg, kandidat till fullmäktige, Miljöpartiet Gävle

Mer läsning

Annons