Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa på aktiv arbetsmarknadspolitik

Av den borgliga regeringens alla politiska misslyckanden är den havererade jobbpolitiken det största. Det blev aldrig ”arbete i stället för bidrag” som det hette i den moderata valpropagandan 2006. Det blev fler utan arbete och fler som tvingas leva på just bidrag. Idag har 90 procent av kommunerna redovisat ökade kostnader för försörjningsstöd.

Socialförvaltningarna i många kommuner går på knä när kostnaderna exploderat i takt med borgarnas jobbpolitik.

Efter snart fyra års borgerligt styre har Sverige den högsta arbetslösheten sedan början på 1990-talet. Ungdomsarbetslösheten skenar. Sysselsättningsgraden har sjunkit. I stället för arbetsmarknadsutbildningar erbjuds coachning, i många fall en förödmjukande samtalsterapi som ersätter direkta åtgärder som rustar människor att ta de jobb som kommer efter krisen.
Vid 90-talets lågkonjunktur satsade socialdemokraterna pengar så att över 100 000 personer fick arbetsmarknadsutbildning. Idag är det färre än 6000 personer.
Borgliga regeringen har i stället för att satsa på en jobbskapande politik, utbildning
och hjälp att höja människors kompetens, valt att i praktiken skrota det mesta av arbetsmarknadspolitik och satsat på massiva skattesänkningar.
Förutom att dessa skattesänkningar inte har haft någon som helst påvisbar effekt på nya jobb och ökad sysselsättning har de betalats med nedskärningar i trygghetssystemen. Det vill säga att när skatten minskas, minskas också direkt antalet arbetstillfällen i kommuner och landsting. Detta leder självfallet till sämre kvalité inom vård, skola och omsorg.
I stället för att sänka skatten för rikets mest välbärgade, vill vi att nästa regering satsar på en aktiv arbetsmarknadspolitik värd namnet. Det klarar bara en regering ledd av ett riktigt arbetarparti.

Ulrika Belin, ordförande LO-distriktet Dalarna och Gävleborg.