Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa på äldre

En halv miljon människor i Sverige har fyllt 80 år.

Annons

Vad som förr var en utförsbacke kan idag bli en många år lång semester. Men då gäller det också att vi satsar på årsrika människor. Låt oss berätta om några av Folkpartiets förslag.

Fler äldre borde kunna träffa sin husläkare eller distriktssköterska hemma. Det förebygger risker i hemmet och minskar behovet av akutbesök med tre fjärdedelar. Folkpartiet vill anställa fler geriatriker och specialistsjuksköterskor inom äldrehälsa som kan möta äldre patienter på sjukhus och vårdcentraler. Kunskapen om både demens och äldrehälsa måste öka i sjukvård och i äldreboenden. Varje vårdcentral måste vara en äldrevårdscentral.

Inaktiva äldre kan förlora balansen, slå sig illa och bli apatiska. Redan sjuka riskerar infektioner, trycksår och följdsjukdomar. Vi ser därför arbetsterapeuter och sjukgymnaster som nav för äldres hälsa. Folkpartiet arbetar också för ett centrum för rehabilitering och för fler snabbspår till vårdavdelning, förbi akutmottagningen. De gör äldre patienter friska fortare och låter betydligt fler fortsätta bo i sitt eget hem. Vi är övertygade om att gratis buss- och pendelresor ger färdtjänstresenärer ett friskare liv.

Memorial Sloan-Kettering Cancer Center i New York har visat att flexibla mattider och varierad meny kan få även de sjukaste att äta tillräckligt. Så vill vi servera sjukhusmaten i vårt landsting. Vi är stolta över landstingets äldretandvård och vill stärka den. Läkemedelsgenomgångar motverkar undernäring och frigör var tionde sjukhussäng. Vi vill utöka dem.

Dessutom måste sjukvården se patientens närmaste. För att orka behöver de stöd, men nära var fjärde anhörig blir själv sjuk. Anhöriga måste kunna äta på sjukhusen och stanna över natten. Vi vill skapa kontaktvägar mellan anhöriga och sjukvård och göra det lätt att få kontakt med andra i samma situation.

Vi ger oss inte förrän alla äldre får bästa tänkbara vård. Ett landsting ska hålla människor för friska för sjukhuset. När detta inte är möjligt måste vi få vara sjuka med värdighet.

 

Lina Nordquist (FP)

oppositionsråd i landstinget

Alfred Mujambere (FP)

ledamot i landstingets beredning för demokrati, jämställdhet och integration

Johan Enfeldt (FP)

ledamot i landstingets beredning för äldre och funktionsnedsatta

 

 

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel