Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Satsa på hamburgare!"

Sveriges yngsta riksdagsledamot någonsin besökte på måndagen en av traktens yngsta arbetsplatser.

Vid McDonalds i Valbo är medelåldern 20,5 år – och den yngsta medarbetaren bara 14 år.

– Det är bara bra och en inkörsport till andra jobb, säger Anton Abele, 19, riksdagsledamot för Moderaterna.

Anton Abele från Stockholm är född 10 januari 1992. När han valdes in i riksdagen förra året var det som den yngsta riksdagsledamoten någonsin.

Då var han mest känd för de upprop mot gatuvåldet som han drog igång efter en uppmärksammad dödsmisshandel i Stockholm 2007.

Nu reser han land och rike runt för Moderaterna – för att lyfta fram det han tycker är de bästa exemplen på första jobb för unga.

På måndagen var han i Valbo och McDonalds.

En inkörsport

Där jobbar 80 personer i olika former av anställningar. Några hoppar in några dagar då och då, andra jobbar halvtid och sju stycken jobbar heltid.

Osäkra anställningar som skapar en otrygg situation för personalen, skulle kanske någon säga. Tvärtom, menar Anton Abele som vill framhålla hamburgerkedjan som inkörsport till andra jobb.

Yngsta 14 år

Några siffror som stöder det har han dock inte. Men Abeles uppfattning backas upp av restaurangchefen Emma Lingvall.

– De som söker sig til oss säger ofta på arbetsintervjun att de tror att det är en bra erfarenhet vilket vi också vet att det är från undersökningar som vi gjort.

Hon har jobbat på McDonalds i åtta år, tre av dem i Valbo och ett år som ansvarig. Enligt henne är många i personalen skolungdomar som vill jobba extra.

Den yngsta är 14 år – men har redan hunnit jobba där i två år. En anställning som krävde dispens hos Arbetsmiljöverket. Han jobbar som värd, bland annat med att dela ut ballonger till barn. En anställning som ger den lägsta tillåtna lönen som avtalet med hotell- och restaurangfacket tillåter: 68,90 kronor i timmen.

Anton Abele är imponerad.

– Det låter som en ny Ingvar Kamprad, säger han.