Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa på körkort i gymnasiet

Kommuner som bekostar gymnasieelevers körkort ska inte komma och gnälla över att de sedan har för lite pengar till undervisning. Så formulerade sig utbildningsminister Jan Björklund (FP) i Aktuellt i onsdags.

Bakgrunden är att allt fler kommuner, särskilt i glesbygd, betalar delar av elevernas körkortsutbildning.

Numera får bara fordonsutbildningar ha körkortsundervisning på gymnasiet. Trots det satsar flera kommuner, exempelvis Kramfors i Västernorrland, på att låta eleverna lära sig köra bil på fritiden.

Enligt rektorn på Ådalsskolan i Kramfors, Katarina Näslund, är det motsägelsefullt att skolan har höga krav på sig att göra elever anställningsbara, samtidigt som det inte är okej att skolan erbjuder körkortsundervisning. Den som läser platsannonser vet hur rätt hon har. B-körkort är ofta ett krav som ställs på allt från säljare till undersköterskor och veterinärer.

De som ska jobba inom hemtjänsten i glesbygd har ett lika stort behov av körkort som fordonselever, men de har inte samma intresse för bilar och körning. Deras tröskel till körkortet är högre och skulle behöva sänkas.

Ett körkort som kräver 20 lektioner kostar drygt 14 000 kronor. Många familjer har inte råd med det. Ingångslönen för ett restaurangbiträde är i dagsläget 14 000 kronor. Jan Björklund vill dessutom sänka lönen med 20–25 procent för unga. Att en ungdomslön kan betala ett körkort är inte ens att tänka på. Därför skulle det vara guld värt om skolan kunde hjälpa till en bit på vägen, exempelvis inom ramarna för det egna valet.

Det finns ingenting framåtsyftande med att sänka redan låga löner och ingen blir bättre på att köra bil bara för att hon eller han får sämre betalt på sitt jobb. Ett körkort är en biljett till arbetsmarknaden, men Jan Björklund tycker att det stjäl pengar från undervisningen. Att det många gånger är en viktig del av undervisningen, inte minst i glesbygd, förstår han helt enkelt inte. Man kan undra om han någonsin läst en platsannons.

Ida Nilsing