Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på Timbuktu och Laleh till Sommarkväll

Annons

Sommarkväll är över för i år. Men inte för alltid, hoppas jag. Jag är så innerligt förtjust i såna här tillställningar, när staden och folket lever upp. Och det faktiskt märks att Gävle är en rätt stor stad. Det kan man inte alltid tro. När man en vardagskväll vill gå ut och ta sig ett glas vin och får bli sittandes helt ensam, förutom sällskapet som man har släpat med sig för att gå ut och ha det lite vardagskul. Men när man går hemåt är man på sämre humör. För att det känns som att man bor i en öde spökstad. Så känns det inte på onsdagarna under sommarkväll. Knappast.

Sen kan man säga vad man vill om artistbokningarna. Jag kan inte påstå att det pirrade till i mig särskilt nämnvärt när namnen offentliggjordes. Men jag vet att arrangörerna har kämpat. Men att tidsbristen gjort att de inte fick till alla sina drömbokningar. Till exempel var September påtänkt. Och det hade ju gjort Sommarkväll till ett betydligt mer trendkänsligt event. Jag inser förstås att man till en så här folklig tillställning måste boka stora namn som alla känner till, helst hela familjen. Från den lilla femåringen som älskar när Eric Saade spränger glasburar till mormor som inte kan släppa sin kärlek till Lasse Berghagen.

I det här fallet ser jag Lasse Berghagen som ett tecken på att vi till nästa år kan vänta oss lite mer intressanta artister än Linda Bengtzing och Basshunter. Lasse Berghagen var nämligen med i det ytterst populära programmet "Så mycket bättre", som gjort alla deltagare till folkliga. För ett år sedan hade inte gemene man någon aning om vem September var. Nu är hon en av Sveriges mest kända kvinnor, vartenda tidningsomslag har hon prytt under året. Och Petter. Denna rappare fick till och med vara med i "Allsång på Skansen" för första gången i år. Tack vare att han var med i "Så mycket bättre". Nu råkar ju Lasse Berghagen vara den enda som inte har påverkats nämnvärt efter programmet. Hans låttolkningar har inte blivit till stora hits, vilket de andras har blivit. Han har heller inte fått någon direkt ny och yngre publik. Men i och med att jag vet att Sommarkväll ville ha hit September och att de ändå bokade en av deltagarna så ser jag det om en möjlighet att de till nästa år kan förlita sig helt på programmet. Deltagarna till höstens säsong är redan klara, så det är bara att börja boka. Men var inte fega. Ta inte säkra kort som redan folkkära Tomas Ledin Lena Philipsson. Våga er på Laleh istället. Jag är säker på att hon kommer att göra succé och gå hem hos hela tjocka släkten. Och vi som har följt henne sedan 2005, vi kommer att tycka att Sommarkväll är grymma som vågar satsa på en sån artist. Timbuktu kan bli nästa års Petter, och slå sig in som en folkkär rappare. Honom vill jag se i Gävle i juli nästa sommar.

Men framför allt så vill jag se så här många människor ute i sommarkvällen, som visar att kultur- och musikevenemang älskas och uppskattas och aldrig får upphöra. Helst skulle jag vilja ha så här mycket liv och rörelse året om. Men jag kan nöja mig med sommaren. Så länge.

Bäst just nu:

Rånock Live Music Cityfestival och Musik i bruksmiljö. Fler event som gör att Gävle och Sandviken blir sköna sommarstäder.

Mer läsning

Annons