Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på vård vid livets slut

Annons

Samverkan Gävleborg vill utveckla vården för personer som vårdas vid livets slut. Det ska vara gött att leva även om det är två veckor kvar utryckte en geriatriker från Linköping när han föreläste på sjukhuset i Gävle och på den punkten är vi rörande eniga. Som vi nu har det är det inte alltid en värdig vård som ges, hur duktig personalen och bra medicinsk vård vi än erbjuder.
Många patienter vill bli vårdade i hemmet den sista tiden men för vissa är inte det den bästa miljön. Det vi vill framhålla är behovet av vårdplatser för vård vid livets slut. Dessa behöver god vård, enskildhet, lugn och ro och i vårt län finns inga bra utbud. I det stadiet av sjukdomen då det i första hand handlar om att lindra och trösta är den omgivande miljön, kontinuitet och trygghet väldigt viktiga. Den palliativa vården som bedrivs i länet är en stor hjälp för patienter och anhöriga. Men den vårdformen passar inte alla familjer. Därför anser vi att ett hospice ska finnas som ett komplement till dagens vårdutbud.
Oppositionsråden i Samverkan Gävleborg besökte Mellanorrlands Hospice vid Sidsjön i Sundsvall. Där har man lyckats skapa kvalificerad vård för personer som vårdats i livets slut i en fantastisk fin miljö med hög kvalité. Något liknande borde kunna byggas i vårt län. Det måste vara möjligt att liksom i Sundsvall se över om det finns intressenter, som vill driva ett hospice med hjälp av donationer eller sponsorer. Vi kan om den politiska viljan finns, ge hela länets befolkning en bra hospicevård.
Under valrörelsen pratade alla partier om behovet av ett hospice. Nu är frågan om den röd-gröna majoriteten är redo att genomföra detta - än har vi inte sett några förslag. Vi i Samverkan Gävleborg står för våra vallöften och är beredda att driva på och delta i en satsning för att ett hospice ska bli en verklighet.
Vi i Samverkan Gävleborg är överens om att behovet av hospice kommer att öka i framtiden. Även för andra patientgrupper än cancerpatienter finns det behov av bra vård vid livets slut. Därför är det hög tid att börja planera nu. Kommuner och landsting måste upp på banan och visa sitt intresse och tillsammans ta sitt ansvar och arbeta fram ett koncept.

Patrik Stenvard (M)
Agneta Wagner (M)
Carina Östansjö (FP)
Stig Zettlin (SVP)
Ingemar Kalén (KD)

Mer läsning

Annons