Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa vinsten på de äldre

Annons

Det måste bli ett slut på alla vårdskandaler i äldreomsorgen. Varningsklockorna har ringt länge nog. Hur kan regeringen med Reinfeldt i spetsen förhålla sig så kallsinnigt till bland annat de senaste dagarnas uppmärksamhet kring missförhållanden inom vårdbolaget Caremas äldrevård i Stockholm samtidigt som särskilda bonusar utgår till chefer. Det visar att vinstmaximering som främsta drivkraft inte hör hemma inom äldreomsorgen.

Drivkraften måste, oavsett utförare, vara att åstadkomma en äldreomsorg där kvaliteten och de äldre sätts i fokus. Men det kostar med såväl utbildning som personaltäthet och för oss socialdemokrater är det därför viktigt att säkerställa att varje skattekrona används så effektivt som möjligt.

En starkare garanti för att skattemedel används i välfärdsverksamheterna bör kunna leda till ökade möjligheter för andra typer av aktörer att få ett större utrymme. Idag trängs de ofta undan av starka finansintressen genom riskkapitalbolag. Vi ser gärna att personal- och föräldrakooperativ samt ideella föreningar och stiftelser ökar sitt engagemang inom vård, skola och omsorg. En sådan utveckling kan förhoppningsvis också innebära att den regionala obalansen minskar och att valfriheten ökar också utanför de större städerna.

Att betydande resurser lämnar den offentliga sektorn för att hamna hos aktieägare är helt enkelt oacceptabelt. Vi socialdemokrater vill ha en inriktning där vinster i största möjliga utsträckning återinvesteras i verksamheten.

Det är häpnadsväckande att regeringen inte visar något intresse av att skyndsamt utreda hur detta ska kunna ske.

Lena Hallengren (S)
Äldrepolitisk talesperson

Mer läsning

Annons