Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsningar för jobb i Gävle och Gävleborg!

I dag besöker Vänsterpartisterna Ulla Andersson, Jacob Johnson och Hans Linde Gävle och Gävleborg. Med sig har de förslag för att möta lågkonjunkturen och stävja arbetslösheten.

Annons

I dag besöker vi Gävle och Gävleborg för att möta fackliga företrädare, kommunledning och Almi. Det känns viktigt för oss att möta människor och ta del av deras erfarenheter och kunskaper så att vi bättre kan möta de olika behov som finns på grund av den finansiella krisen. Arbetslösheten i Gävleborgs län är högst i Sverige. Under 2008 varslades 3 388 personer varav 1 485 bara i november. Här presenterar vi en del av våra förslag för att möta lågkonjunkturen och stävja arbetslösheten.

I den nuvarande lågkonjunkturen är det viktigt att vi gör infrastruktursatsningar som bidrar både till ett hållbart samhälle och nya jobb. Vi stödjer att sträckan Ljusdal–Gävle ges ökad godskapacitet. Dessutom föreslår Vänsterpartiet satsningar på nästan 10 miljarder under en tolvårsperiod på framför allt järnvägen. Den största satsningen är vårt förslag på förbättringar av Ostkustbanan på sträckan Gävle–Sundsvall i syfte att främst öka godskapaciteten på sträckan. Vi vill bland annat ge sträckan partiella dubbelspår och skapa ett antal nya mötesstationer. Dubbelspår vill vi i enlighet med Banverkets förslag även bygga mellan Gävle och Uppsala där det i dag är stor kapacitetsbrist med förseningar som följd. Vi vill att Gävle hamn lyfts fram som strategisk hamn och att orten därför ska ha en strategisk kombiterminal.

Vi satsar också på en rejäl utbyggnad av den kommunala vuxenutbildningen och på att fler KY-utbildningar inrättas. Vi föreslår ökade anslag till den kommunala vuxenutbildningen. Dels återför vi de 600 miljoner kronor som regeringen har skurit ner, dels tillför vi cirka 4 500 platser 2009. För Gävleborg skulle Vänsterpartiets satsning innebära 736 nya platser i Komvux 2009. För Gävle blir det 248 nya platser.

Regeringen har fryst statsbidragen till kommuner och landsting. Bara denna frysning innebär att Gävle förlorar 21,6 miljoner kronor 2009. Vänsterpartiet föreslår i stället att de generella statsbidragen räknas upp och att ett anställningsstöd till kommuner och landsting införs för att slippa göra avskedanden på grund av finanskrisen. Vi menar att detta är nödvändigt i en tid då kommuner står inför att varsla personalgrupper som till stor del domineras av kvinnor. Vänsterpartiet satsar redan i år på fler anställda i välfärdssektorn. Denna satsning motsvarar drygt 331 jobb i vård, skola och omsorg i landstinget och i Gävleborgs kommuner.

Vänsterpartiet föreslår att en bostadsfond bildas för att stödja renovering av hyreslägenheter och nyproduktion av hyresrätter. Stöd ur fonden fås mot att renoveringarna eller nyproduktionen är energieffektiv och miljöanpassad, dessutom ska hyran vara framförhandlad i förväg och rimlig. Det skulle skapa många nya byggjobb i Gävleborg.

riksdagsledamot

riksdagsledamot

riksdagsledamot

Mer läsning

Annons