Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satte kurs mot sin dröm

Fanny Egerfält vågade satsa på sitt drömyrke. För en vecka sedan blev hon färdig make­up­artist efter utbildning på välrenommerade Makeupstudion i Stockholm.

– Det har varit de roligaste månaderna i mitt liv. Det råder ingen tvekan om vad jag vill syssla med.

Fanny har arbetat mycket sedan hon tog studenten vid Borgarskolan för 2,5 år sedan; i Furuviksparken, i mataffär och skobutik.

– Jag älskar att träffa människor, säger hon.

Kombinerat med ett brinnande intresse för smink är det bästa tänkbara förutsättningar för en karriär som makeupartist.

När Fanny hittade Makeupstudions hemsida på nätet i somras insåg hon direkt att det var något för henne. Pengar till kursavgiften på 67 000 kronor hade hon redan jobbat ihop, så det var bara att söka.

– När man har tagit kontakt med skolan blir man kallad till intervju. Där bestäms det om man är kvalificerad och passar in. Jobbet kräver att man är glad och social och kan ta motgångar, för det kommer man garanterat att stöta på, säger Fanny.

– Lärarna är grymt duktiga, men man måste vara beredd på att ta kritik och att vissa saker är svåra att lära sig.

Under kursens 20 veckor får eleverna kunskaper inom makeupartistens alla tänkbara områden och lär sig göra allt från att lägga festmakeup till att sminka för scen, reklam, tv och film.

Kursmomenten varvas med praktik. Fanny hade turen att få arbeta för etablerade makeupartisten, hårstylisten och skönhetsskribenten Åsa Östergren och assisterade vid julvisningen hos en stor sminkkedja.

– Åsa är superhärlig och jätteduktig och hon lärde mig massor. Jag har också varit med och sminkat körerna i ”Körslaget”. Det var också jättekul!

Skönhet är Fannys inriktning just nu.

– Det intressanta är hur mycket man kan göra med smink. Det gäller att kunna bedöma ansiktet, se det speciella som finns hos varje individ och lyfta fram det, förklarar hon.

Genom ett eventföretag i Stockholm som hon fick kontakt med under kurstiden hade hon nyligen ett uppdrag på ett apotek på Söder i Stockholm. Fanny demonstrerade apotekets nya sminkserie och lade makeup på kunder av alla åldrar.

– Jag hoppar på allt möjligt för att få prova på olika saker och få erfarenhet, säger hon.

– Drömjobbet just nu skulle vara i någon butik, men också att frilansa till kanske 50 procent. Jag är intresserad av att jobba med foto till tidningar och reklam.

I vår planerar hon att åka till Rumänien för att gå en veckolång kurs i pencil and watercolour technique, en mycket konstfull makeupstil i starka färger som är stor i Östeuropa.

Så småningom vill Fanny flytta tillbaka till Stockholm, där de verkligt intressanta jobben finns för makeupartister. Väl medveten om att en tuff arbetsmarknad väntar är hon ändå lycklig över att hon vågade satsa på drömjobbet.

– Fler borde ta chansen att göra det som de brinner för. Det är enda sättet att få reda på om man passar för det.