Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saviano ny etta på kulturtoppen

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta i veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!


Yttrandefrihetshjälte. Dödshotad efter sin bok ”Gomorra” – om den napolitanska maffian camorran. Saviano besökte Sverige i veckan, samtidigt som filmversionen av ”Gomorra” hade premiär på Stockholms filmfestival. Vårt exemplar av boken har vi tyvärr lånat ut till redaktionsvaktmästaren som bad så bevekande. Men filmen har vi sett – och den skrämmer nåt ohyggligt.


Exklusiv, franskspråkig föreställning av Lars Norén. Lika plågsam som nödvändig att se. Spelades på ett fåtal ställen i landet. Gävle var utvalt. Som vi hoppas, för att Gävleborna är en så kunnig och intresserad teaterpublik.Huvudperson i en serie prisbelönade tv-dokumentärer av Tom Alandh. Martina har Downs syndrom och filmaren har följt henne under 35 (!) år.
– Genom Martina har jag fått en mer ödmjuk syn på livet, och att ett bra liv kan se ut på väldigt många olika, sätt, säger Tom Alandh.
I måndags sände SVT hans femte och sista dokumentär ”Martina och jag” . En fantastisk filmresa, tillsammans med en fantastisk människa. Kan även ses i sin helhet direkt på SVT:s webb. Gör det.Foto: Björn Henriksson/SVTLäseboken ”Förstagluttarna” är sexistisk och fördomsfull, upptäckte uppmärksamma föräldrar. Snälla, säg att den inte används som läromedel i Tittmyrans och genuspedagogikens hemstad.Konstnären Rolfcarlwerner har påbörjat en utsmyckning av en betongvägg vid Sätra Hälsocentral. Spektakulär att se redan nu. Borde dessutom övertyga vem som helst om behovet av en permanent laglig graffitivägg i Gävle. Fixa det.Foto: Britt Mattsson


Det är för lite kvalité i dagens kultur, tyckte en kulturredaktör på en annan tidning i Gävle när han föreläste på Stadsbiblioteket häromkvällen. Som om det vore fel att så många människor numera skriver böcker och bloggar och målar och fotar. Men det kanske känns som att det blir för mycket jobb för en gammal redaktör att vaska fram kvalitén när den inte serveras på silverfat längre?

: FastPartner (1), Bruno K Öijer (2), Stina Oscarson (3), ”Mot väggen” (4), Kulturskolan i Gävle (5).