Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SCB larmar om statistikproblem

Svenskarna blir allt mer ovilliga att delta i enkätundersökningar. Statistiska centralbyrån (SCB) oroas nu över att grunden för politiska beslut kan bli mer svajiga, skriver Dagens Nyheter.

Exempelvis bygger beslut om arbetslösheten bland annat på arbetskraftsundersökningen (AKU). I november i fjol var bortfallet från AKU uppe i 38,8 procent - att jämföra med 18,9 procent 2007.

Det blir svårare att dra slutsatser baserat på statistiken. Osäkerhetstalen och felmarginalerna blir större, säger Peter Beijron, statistiker på SCB.

Oftast beror bortfallet på att SCB inte får kontakt med de svarande, vilket antas kunna bero på att dessa tröttnat på att svara på olika undersökningar.

Svårigheterna kan också förvärras av att bortfallet är särskilt stort i vissa grupper med hög arbetslöshet - som utrikes födda och ungdomar.