Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schimpansernas "mamma" Ing-Marie Persson rasar mot Furuviksparkens planerade flytt av apor: "Rent djurplågeri, de tänker bara på pengar"

Furuviksparkens beslut att byta ut schimpanser med förhoppningen att det ska födas ungar i parken upprör.
– De visar att de inte har någon kunskap om de här djuren överhuvudtaget. Det handlar enbart om cynism och att tjäna pengar, säger hon.

I veckan meddelande Furuviksparken att en eller två av parkens schimpanser ska få nya hem i andra djurparker.

Läs även: Furuvik söker nytt hem åt två schimpanshonor – vill att det ska födas ungar i parken

Tanken är att byta till sig antingen en ny hane eller två nya honor för att det ska födas ungar i parken, som främst har två honor i åtanke för flytten; Linda och Manda.

Schimpansbytet är ett viktigt steg i bevarandearbetet, menar parken. Det fick bägaren att rinna över för den tidigare primatansvarige i parken, Ing-Marie Persson, som slutade sitt mångåriga arbete i konflikt med de nya ägarna.

– Nu är det nog. Parken visade tydligt på sin okunnighet och oförmåga redan för två år sedan när man totalt misslyckades med introduktionen av den nya hanen, Tjobbe. Man hoppades även då på nya ungar, men det enda resultatet var att man splittrade gruppen. Det får nu Linda sota för. De här är rent djurplågeri, de tänker bara på pengar.

Hon säger att även många i branschen reagerat som hon.

– Jag får samtal och meddelanden hela tiden. Man tror inte det här är sant.

På Facebook är gruppen Låt schimpansen Linda stanna i Furuvik uppe i över 700 medlemmar efter bara några dagar.

Läs även: Schimpansen Tjobbe skolas in i Furuvik

Hon avfärdar bestämt argumentet att det handlar om bevarandearbete för Afrikas schimpanser. Aveln är endast till för europeiska djurparker, säger hon.

– Det är rent skitprat. Det finns ingen brist på schimpanser. Tvärtom! Vi har ett överskott på schimpanser i Europas djurparker. Och i Afrika finns flera hundra Västliga schimpanser som behöver stöd för att en dag återfå friheten. Att då komma dragande med att avelsarbete i europeiska djurparker skulle vara viktigt för bevarandet är löjligt.

Läs även: Furuviksparkens bild på Santino upprör Ing-Marie Persson: "Jag blir ledsen och förtvivlad"

Ing- Marie Persson stod mycket nära schimpanserna och var den enda människa som aporna accepterade som en del av flocken. Under sina 37 år i parken har hon bland annat fött upp två av schimpanserna; Manda och Selma. Hon är ordförande i Sweden Chimpanzee Trust och var under sin tid i parken ambassadör för Jane Goodall Institute Sweden.

– Det här är känsliga, empatiska djur som har ett likadant känsloliv som vi människor. Att flytta en 32-årig schimpans, som kom till parken efter att som tvååring ha blivit vildfångad och traumatiserad, och ensam skicka henne till en helt främmande miljö är som att flytta en ensam åldring från Sverige till ett äldreboende i ett annat land. Hon har dessutom gjort så mycket för parkens marknadsföring. Hon hade förtjänat ett tryggt pensionärsliv.

Andra tidigare anställda, som slutat efter ägarbytet till Parks & Resorts, bekräftar Ing-Marie Perssons bild. De Gefle Dagblad pratat med vill dock vara anonyma.

– Parkens djurdel är kraftigt eftersatt. Man satsar knappt på vanligt underhåll av djurens ytor. Ändå marknadsför de sig fortfarande på de projekt och bevarandearbete som Ing-Marie jobbade för. De nya ägarna vill ha karuseller och artister, men kan inget om djur. Men nu hoppas man kunna tjäna pengar på söta schimpansungar, säger en tidgare anställd.

En som fortfarande jobbar kvar är Daniel Hansson. Han är i dag djurchef. Och vill inte alls bemöta eller kommentera kritiken utan hänvisar till pressmeddelandet om den planerade schimpansflytten.

– Jag har inget mer att säga än det som står i pressmeddelandet. Det som är vår ambition står där. Jag vill inte gå in i några diskussioner utöver det. Men den som har frågor är mer än välkommen att höra av sig till mig personligen. Då kommer jag också att svara, säger Daniel Hansson.

Men vore det då inte enklare att bara svara på frågor nu så slipper människor höra av sig till dig för att få svar?

– Jag vill inte gå in i någon diskussion via media. Media behöver inte vara part i det här.

Jag hade bland annat gärna fått svar på hur ni tror att den här flytten gynnar schimpansen som art, och hur mycket parken satsar ekonomiskt på djuren och bevarandearbete. Det kan man då bara få svar på om man hör av sig till dig personligen?

– Som sagt; vi har gett den information vi kan i pressmeddelandet. Så fort vi har mer att berätta kommer vi att ge det i ett nytt pressmeddelande.

Läs även: Nu lämnar de Furuvik

Läs även: Världens främsta schimpansforskare Jane Goodall besökte Furuviksparken

Läs även: Furuviksparkens Santino återigen föremål för foskning