Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schyman fick kärlek i Gävle

150 personer hyllade Gudrun Schyman (FI) på Gävle Konstskola i kväll. "Vi måste lära förskolebarn att det finns olika sexuella uttryck", säger hon till Arbetarbladet.

Gävle Konstskola ordnade en konstmarknad i kväll där hälften av intäkterna gick till Feministiskt Initiativ. Gudrun Schyman föreläste i en halvtimme och drog ner rungande applåder.

Innan talet träffade Arbetarbladet henne och hon var tacksam för det stöd hon fick av konststudenterna.
– Vi är tacksamma för sådana här initiativ, vi behöver mer pengar i valrörelsen. Vi jobbar alla gratis i partiet. Det här visar på kärleken i den feministiska rörelsen.

Den viktigaste frågan för FI är att få folk att rösta för ett EU med öppna gränser.
– EU hotas av partier som vill begränsa demokratin och mänskliga rättigheter. Romer skyfflas från land till land och det är en fullkomlig skandal hur de behandlas.

Hon hoppas på två mandat i EU-valet.
– Intresset för vår politik ökar hela tiden. Allt fler ser att Sverige inte är ett jämställt land, att det finns rasism och kvinnohat och att stödet till funktionshindrade stramas åt. Den här diskrimineringen hänger ihop. Tryggheten krackelerar.

Om FI inte når riksdagen i höst, är en röst på er en bortkastad röst?
– Inte alls. Alliansregeringen är exempellöst dålig, men vårt huvudfokus är inte att byta regering. Vi vill få in en saknad dimension i politiken, en frihet från diskriminering.

Ni har inte en enda man på er lista i EU-valet. Hur går det med jämställdheten i FI?
– Trots att var fjärde medlem är man tvekar män att engagera sig synligt. Det finns fördomar om vad feminism är. När maktförhållanden mellan män och kvinnor ändras, då kommer fler män också till FI.

Varför vill ni ha en normkritisk undervisning om kön och sexualitet på förskolan?
– Förskolan ska inte förutsätta att alla lever samma liv. Vi är olika som människor, men inte olika utifrån kön. Det finns olika typer av familjer och sexuella uttryck, allt det måste visas upp för små barn. Rent konkret ska det möbleras om i förskolor. Flickor ska inte bara leka med dockor och pojkar i garagehörnan.

Mikael Silberstein