Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schyssta killen

Schyssta, sociala, snygga killar våldtar inte. Fast de gör ju det.

För att vi ska orka förhålla oss till våldtäkten håller vi oss dock med föreställningar om våldtäkten som skapar distans till den. Som att en riktig våldtäkt begås i en mörk park eller på en gata mitt i natten. Inte på en skoltoalett. Eller att våldtäktsmän inte är schyssta, sociala och snygga 15-åringar som känner sina offer.

Vi behöver den där distansen mellan oss och våldtäkten. Utan den uppstår en rad jobbiga frågeställningar som måste besvaras om sexualitet, om jämställdhet, om människosyn.

För att kunna upprätthålla distansen kan inte våldtäktsmannen finnas mitt i vår vardag, det kan inte vara en kompis, eller pappa eller arbetskamraten. Det måste vara någon annan. Om det inte är någon annan måste vi börja förhålla oss till våldtäkten och rannsaka vår egen syn på brottet, gärningsmännen och offren.

”Killen är ju oftast mer värd än flickan. Känns det som.”

Så säger en av tjejerna som intervjuas i Uppdrag Granskning när hon försöker förklara varför ett helt samhälle valde att stötta en våldtäktsman. En 15-årig våldtäktsman som fällts i både tingsrätt och hovrätt för våldtäkt mot två unga flickor.

Det skulle vara behagligt att säga att det som hände i Bjästa utanför Örnsköldsvik utgör undantaget. Att det som hände efter våldtäkten på 14-åriga Linnéa inte är normen. Men det vore bara att göra precis som vi alltid gör med våldtäkten, skapa distans genom att klassa samhället Bjästa och reaktionerna där som det andra.

Det som hände i Bjästa är inte undantaget. Det handlar bara om en kollektiv, svensk, inställning till våldtäkten i koncentrerad form.

14-åriga Linnéa anmälde 15-årige Oscar för våldtäkt. Oscar dömdes av tingsrätt och hovrätt. Bjästa dömde däremot Linnéa. Efter att ha utsatts för en våldtäkt våldtog skolan, kyrkan och ett helt samhället henne igen. De försköt henne, ljög om henne, kallade henne fitta och hora och lögnare. Våldtäktsmannen fick däremot deras helhjärtade stöd. Han var ju en schysst, social, snygg, kille.

Kraven på den som blir våldtagen är onekligen höga.