Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD grundar vallöften på räknefel

/
  • Avtalet med Migrationsverket ska bort. Det står Sverigedemokraterna Roger Hedlund och Margareta Sandstedt fast vid och det är den bärande bjälken i finansieringen av förslagen på satsningar. Men beräkningen av hur mycket man sparar bygger på en rapport som Roger Hedlund inte själv sett.

För att betala satsningar på äldrevården och fler vuxna i skolorna vill Sverigedemokraterna bland annat lägga ner symfoniorkestern. De står också fast vid att avtalet med Migrationsverket ska sägas upp, vilket enligt SD sparar in 153 miljoner kronor.

Men den uträkningen får underkänt av Sveriges kommuner och landsting.

Annons

SD har i dag tre mandat i fullmäktige. Många av de vallöften som partiet levererar fanns även inför valet 2006. Nytt är flera satsningar på äldrevården, bland annat parboendegaranti.

SD vill också lyfta fram tidiga insatser för att fånga upp unga med missbruk samt ökad närvaro av skolsköterskor och socialsekreterare på skolorna.

Till största delen ska satsningarna betalas genom att avtalet med Migrationsverket slopas.

Partiföreträdarna vill gärna prata om vad flyktingarna kostar, däremot inte de samhällsekonomiska vinsterna av mångkultur som Arbetarbladet kunde ge exempel på i tisdagens artikel om Wisam Mohamed i Sandviken.

Staten står för merparten

Det är fullt möjligt att säga upp avtalet och sluta ta emot flyktingar. Men SD:s uträkning om hur mycket man sparar bygger på helt felaktiga grunder, enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

SD har utgått från att statsbidraget till flyktingmottagandet motsvarar 22 procent av den verkliga kostnaden i kommunerna, räknat vidare på det och kommit fram till att besparingen vid ett uppsagt avtal blir 153 miljoner.

Partiet hänvisar till uppgifter från just SKL.

– Men det finns ingen utredning som visar på några 22 procent. Sverigedemokraterna använder den där siffran gång på gång och jag är så himla trött på att behöva dementera det, säger Roy Melchert, utredare på SKL.

Enligt honom är det snarare tvärtom, att staten står för merparten av kostnaden och kommunen en mindre del.

Den bärande bjälken i SD:s finansieringskalkyl håller alltså inte om man ska tro Melchert.

– Det är anmärkningsvärt att partiet inte har mer underlag än så, säger Roy Melchert.

En tre år gammal artikel

Roger Hedlund hävdar ändå att partiets siffror är riktiga. Hans källa är en tre år gammal artikel i Dagens Nyheter där uppgifterna uppges komma från SKL:s dåvarande vice ordförande Ilmar Reepalu.

– Vi har snarast räknat i underkant. SKL är duktiga på att dölja att det finns en rapport, säger Roger Hedlund, som dock själv inte sett rapporten.

De övriga två åtgärderna i finansieringen av SD:s Gävlesatsningar är nedläggning av Symfoniorkestern, som skulle spara 27 miljoner kronor, och minskade kostnader som skulle bli följden av förebyggande arbete mot missbruk och kriminalitet bland ungdomar.

Mer läsning

Annons