Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD höll stormöte i Konserthuset – "Gävle är ett intressant exempel"

Rasistiska Sverigedemokraterna höll stormöte i Gävle på tisdagskvällen. Enligt uppgift från arrangörerna var det 650 personer som kom för att lyssna på partiledaren Jimmie Åkesson och de övriga partitopparna på konserthuset.

Mötet i Gävle var början på en Sverigeturné för den Sverigedemokratiska partitoppen. De närmaste dagarna ska de åka till Ånge, Strömsund och Boden. Jimmie Åkesson sa innan mötet till Arbetarbladet att det handlar om att möta väljarna, men att det inte är en slump att de börjar här.

– Just Gävle är ett intressant exempel med tanke på det som har hänt lokalpolitiskt här. Att vi har bidragit till att fälla den rödgröna majoriteten, eller minoritetsstyret till förmån för ett annat minoritetsstyre. Det är klart att det är något vi vill studera närmare.

LÄS OCKSÅ: SD:s partiledare Jimmie Åkesson kommer till Gävle

Tidigare under kvällen hade Kvinnojouren Blåklockan och Tjejjouren Vulcana hållit en manifestation mot det strukturella och globala förtrycket av kvinnor på Stortorget. Dit var alla riksdagspartier inbjudna förutom Sverigedemokraterna, eftersom kvinnojouren menar att de inte delar samma värdegrund.

– Jag vet faktiskt inte vilken värdegrund som kvinnojouren i Gävle har, däremot är vi ett parti som har lagt fram ganska mycket förslag kopplat till just kvinnor som utsätts till våld i hemmet och andra frågor som är kopplade till just kvinnojourens verksamhet så det är beklagligt om man inte vill lyssna på oss, säger Jimmie Åkesson.

LÄS OCKSÅ: De ordnar dansant manifestation på kvinnodagen i Gävle

Första halvan av mötet upptogs framförallt av ett panelsamtal mellan partisekreterare Rickard Jomshof, gruppledare Mattias Karlsson och distriktsordförande Roger Hedlund, som modererades av riksdagsledamoten Paula Bieler. Alla frågor som lyftes kopplades till invandringen och vad SD menar är en förestående "systemkollaps". Mest applåder och jubel fick Mattias Karlsson när han sa att det finns många "invandrare som har skött sig" men att de andra "ska ut ur Sverige".

Efter panelsamtalet klev Jimmie Åkesson upp på scen till stående ovationer, och några som skanderade "Jimmie, Jimmie, Jimmie". Han inledde sitt tal med att prata om den politiska situationen i Gävle, och att det lokala SD-styret nu har chansen att visa att Sverigedemokraterna är ett parti som tar ansvar.