Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD kräver cykelväg via Jäderfors

Att anlägga en cykelväg mellan Järbo och Sandviken har länge varit en het potatis.
Nu vill Sverigedemokraterna att Region Gävleborg avsätter medel för detta.

I en motion till regionfullmäktige skriver rasistiska Sverigedemokraterna att det under flera år har utlovats att det ska byggas en cykelväg från Järbo via Jäderfors till Sandviken.

"I dag tvingas cyklister dela körbana med bilister och under årens lopp har det inträffat tre dödsfall vid olyckor med cykel. Det är en olycksdrabbad väg. Alla som cyklar på Järbovägen gör det med livet som insats", skriver Sverigedemokraterna vidare i motionen.

Vägen i fråga ligger på Trafikverkets ansvar, men det är Region Gävleborg som tar beslut om finansiering av en cykelväg.

2010 togs en ny cykelplan fram för Gävle kommun och i motionen plockar Sverigedemokraterna ut några citat ur cykelplanen, bland annat "att få fler att välja cykeln i stället för bilen när detta är möjligt ligger helt i linje med samhällets och kommunens mål om en långsiktig och hållbar utveckling."

Därför kräver Sverigedemokraterna nu att Region Gävleborg börjar prioritera cykelvägar där cyklister är utsatta i hela regionen, och att det ska beslutas om att bygga en cykelväg från Järbo via Jäderfors till Sandviken.

De vill också att Region Gävleborg ligger på Trafikverket att medfinansiera en cykelväg på sträckan.