Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-ledare gillar rasistgrupp

Kenth Uppling (SD) slutade med politiken efter att han gillat sidor som spridit nazistiska åsikter på nätet. Nu visar det sig att hans gruppledare Joakim Larsson även han gillar sidor som sprider rasism.

Annons

Kenth Uppling fick i höstas förnyat förtroende som ersättare i kommunfullmäktige i Tierp för rasistiska SD. Arbetarbladet avslöjade att han på Facebook bland annat delat serieteckningar med rasistiska nidbilder av romer och färgade. Efter artikeln hade SD:s fullmäktigegrupp ett möte.

– Alla var överens om att Kenth ska lämna sitt uppdrag. Det är självklart viktigt att tänka på hur man uttrycker sig som politiker, sa Joakim Larsson, gruppledare.

Men nu kan Arbetarbladet visa att Joakim Larsson själv gillar grupper som sprider rasism på Facebook. Det handlar om "Sverige ut ur EU" och "Jag är etnisk svensk har du problem med det?"

Några exempel på innehåll i grupperna: En rasistisk karikatyr av judar, nedlåtande ord mot homosexuella och reklam för nazistiska Svenskarnas Parti. På sin blogg har Joakim Larsson också hängt ut invandrares nationalitet vid brott.

Joakim Larsson har också delat ett flertal länkar från sajten Fria Tider som av SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson beskrivits som "styrd av neofascistiska krafter" vars syfte är att "normalisera antisemitism och antidemokratisk radikalkonservatism".

SD har en nolltolerans mot rasism och extremism i partiet. Partiet har gått ut med att det är ett ställningsstagande att gilla sidor på Facebook. Medlemmar har uppmanats att fundera över vad de gillar på Facebook.

En tredjedel av SD:s kandidater med Facebook bröt mot partiets regler om nolltolerans mot rasism i höstas, enligt Expo.

Joakim Larsson har även stöttat en SD-topp när han avslöjades med att sprida rasism på nätet.

Han har också skrivit om att nationalism för honom är "den dagliga kampen för att bevara Sverige svenskt." Sloganen känns igen från 1980-talskampanjen vars klistermärken hade uppmaningar som "Undvik oskyddat samlag med negrer som bär dödligt AIDS" och "Skända inte din ras." För Joakim Larsson är nationalism att "som historielärare få förmånen att undervisa i Sveriges historia."

Arbetarbladet ringer upp Joakim Larsson.

– Jag pratar som bekant inte med Arbetarbladet då ni kallar oss rasistiska, säger han.

Det gäller att fundera på vad du gillar på Facebook när du företräder en organisation, framhåller Henrik Vinge, vid SD:s presstjänst.

– Jag är hundra procent övertygad om att Joakim Larsson inte skulle ha gillat de här grupperna om han vetat att det fanns judekarikatyrer och information från Svenskarnas Parti, säger Henrik Vinge.

Här kan du läsa om chefredaktör Daniel Nordströms beslut att säga nej till annonser från rasistiska Sverigedemokraterna under valrörelsen till extravalet.