Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD måste fråntas vågmästarmakten

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talade så sent som i helgen under politikerveckan i Järva om hur viktigt det är med anpassning till svenska lagar och regler för de som kommer till Sverige och att man är ett parti för laglydiga svenskar.

Den respekt Jimmie Åkesson och hans parti kräver av de som kommer till Sverige, den laglydighet han vurmar för, den gäller dock uppenbarligen inte Sverigedemokraterna. Faktum är att Sverigedemokraterna har så liten respekt för svenska lagar att man har som politik att bryta mot dem.

Sverigedemokraterna i Gävle vill bland annat att Gävle kommun skall bryta mot anvisningslagen som ålägger kommuner att ta emot migranter och som instiftades för att etablera ett mer solidariskt och jämnare fördelat mottagande i Sverige. I sin budget för 2018 har det rasistiska partiet vidare föreslagit att den som invandrat till Sverige inte skall kunna söka försörjningsstöd från socialtjänsten i Gävle. Detta i strid med socialtjänstlagen och dess intentioner.

Efter att i två år ha röstat för Gävlealliansens budgetförslag meddelade Sverigedemokraterna i förra veckan att man under måndagens omröstning avsåg lägga ner sina röster om inte allianspartierna gick med på att tillmötesgå Sverigedemokraternas krav på att utreda kostnaderna för Gävles mottagande av flyktingar, utökad kameraövervakningen och utreda nattfastan inom hemtjänsten.

Eftersom de rödgröna har 30 mandat i fullmäktige, innebar beskedet per definition att alliansens budgetförslag skulle falla. Vilket det också gjorde under måndagens omröstning. Sverigedemokraterna lade ned sina röster och därmed vann de rödgrönas budgetsförslag. Sverigedemokraternas eget budgetförslag ansågs av fullmäktige däremot inte ens kunna läggas fram eftersom det inte var lagligt.

Vad som återstår för alliansen nu är att styra med rödgrön budget, avgå eller samarbeta över blockgränsen.

Under måndagens debatt gick bland annat Ann-Helen Persson, Centern, upp i talarstolen och förkunnade vad som borde vara självklart, att politiskt utpressning som den Sverigedemokraterna i Gävle ägnar sig åt inte kommer bära frukt. Under debatten sade Persson bland annat att:

- Vi ställer inte upp på SD:s idépolitik. Inte heller under utpressning. Och det finns åtta andra partier att förhandla med här.

Att döma av debatten och de politiska kommentarerna efteråt från både Inger Källgren Sawela och Jörgen Edsvik ser det politiska landskapet i Gävle ut att kunna förändras framöver. Ett av alternativen för att styra Gävle är trots allt ett blocköverskridande samarbete som utestänger Sverigedemokraterna från att ens kunna försöka diktera villkoren för Gävles kommunalpolitik.

Det vore en hälsosam förändring. Inte minst eftersom dagens styrkeförhållanden inom Gävlepolitiken riskerar bestå även efter nästa val.

Enligt opinionsmätningar är Sverigedemokraterna idag näst största partiet i Sverige. Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna försöker trots det framställa sig som ett parti som inte är en del av etablissemanget.

Men man är en del av etablissemanget.

Man sitter i demokratiskt valda församlingar och propagerar för att kommuner som Gävle skall bryta mot lagen, allt för att stoppa ett solidariskt mottagande av människor i behov av skydd. Man lägger fram budgetförslag som inte är lagliga. Man skapar kaos och utövar utpressning.

Detta är vad Sverigedemokraterna står för.

Detta är vad det måste finnas en motpol till.

På alla politiska nivåer i Sverige.

Läs även: Hur ska ni lösa detta, Inger Källgren Sawela?