Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-politikernas hat på Facebook

Drygt hälften av Sverigedemokraternas förtroendevalda i Gävleborg och Norduppland som har en facebooksida, gillar Facebooksidor med rasistiskt innehåll eller sprider länkar från rasistiska hatsajter. Muslimer och islam är den främsta måltavlan.

Annons

LÄS OCKSÅ:

"Förnedrande för oss muslimer"

Nämndeman sprider hat

"Utvisa utan rättegång"

Roger Hedlund: "Inget iögonfallande"

Nordström: "Det vi avslöjar är sanningen"

Arbetarbladet har granskat hur rasistiska Sverigedemokraternas fullmäktigeledamöter och regionpolitiker i Gävle, Sandviken, Hofors, Ockelbo, Tierp och Älvkarleby uttrycker sig på Facebook.

Bakgrunden är att SD har en uttalad nolltolerans mot rasism och extremism i partiet. Partiet har gått ut med att det är ett ställningsstagande att gilla sidor på Facebook. Medlemmar har uppmanats att fundera över vilka sidor som de gillar på det sociala nätverket.

Den stora majoriteten av SD-politikernas inlägg är bilder på familjemedlemmar och annat som brukar finnas på vilket Facebookkonto som helst. Men det finns länkar och statusuppdateringar som sticker ut.

17 SD-politiker i kommunerna som vi har granskat har bland annat gillat högerextrema grupper eller grupper som sprider rasism, eller delat länkar från rasistiska hatsajter och antimuslimska sajter. Det är muslimer och islam som är våra lokala SD-politikers främsta måltavla.

Carina Naenfeld, fullmäktigeledamot och ett av partiets toppnamn i Gävle, har delat en länk från den rasistiska och muslimfientliga Facebookgruppen "Stop islamic religion now". Naenfeld gillar även den muslimfientliga webbtidningen Dispatch International. Vidare gillar Naenfeld gruppen "Nej tack till moské i Borlänge" där nazistiskt material från Svenska motståndsrörelsen sprids. Kent Karlsson, fullmäktigeledamot i Sandviken, gillar också denna grupp.

På en bild som sägs föreställa en avrättning utförd av syriska rebeller har Marcus Andersson, ordförande i SDU Gävleborg och fullmäktigeledamot i Gävle, skrivit "Fredens religion". Han har även delat en länk från Fria Tider, som SD-ledningen beskrivit som "styrd av neofascistiska krafter".

Fullmäktigeledamoten Ingela Vester, Gävle, gillar en grupp som skämtar om ordet "kokosneger". Vester delar en länk från Fria Tider. Hon säger också i en statusuppdatering att hon inte får jobb för att hon är svensk. I en av grupperna som hon gillar sprids nidbilder av svarta människor och det talas om att "folkutbyte" pågår i Sverige.

Samma tendenser finns hos Raimo Ojanen, som sitter i fullmäktige i Hofors. Han gillar gruppen "Nej tack till islam i Sverige" där islamhatet frodas. I gruppen finns hyllningar till terroristen Anders Behring Breivik. Ojanen delar också länkar från den rasistiska hatsajten Exponerat och en länk från det brittiska muslimfientliga partiet Britain First.

Vår granskning visar att Ojanen inte är ensam. Flera SD-politiker delar vidare länkar från de rasistiska hatsajterna Exponerat och Avpixlat.

Ojanens kollega i fullmäktige, Yvonne Jonsson (SD), har delat en länk från Dispatch International.

Jonny Lindblom, SD:s toppolitiker i Ockelbos kommunstyrelse, gillar den muslimfientliga organisationen Swedish Defence League på Facebook. Swedish Defence Leagues ledare dömdes till sex månaders fängelse för att ha hotat GT:s redaktion vid två tillfällen. En annan grupp som Lindblom gillar är "Utplåna islamistisk extremism" där islam bland annat beskrivs som vår tids största ondska.

Vidare gillar Lindblom grupper där nazistiskt material sprids. Det handlar om "Nej tack! Till moské i Sverige", "Nej till moské i Borlänge" samt "Stoppa vänsterns hat och våld". Han gillar även gruppen "Nordic beauty" där vita, blonda människor hyllas och där vissa inlägg handlar om att invandringen är ett pågående folkmord mot vita människor.

Magdalena Noaksson, i Ockelbos fullmäktige, la upp en artikel från Svenska dagbladet med rubriken "Att hata islam är inte en fobi", och skriver kommentaren "Bara normalt skulle jag tro...".

Christer Landén är ersättare i fullmäktige i Tierp. Hans kommentarer är fulla av hat mot muslimer, invandrare och tiggare.

Landén kallar komikern Soran Ismail för en "import" som "importerar fula ovaner (sic) från hemländerna". Om tiggare säger han bland annat "Sparka ut zigenarpacken!". Moskéer benämns som "förbannade jävla giftfabriker" och islam beskrivs som en "medeltidskultur" eller en "perverterad ideologi".

När Christer Landéns Facebookvänner beskriver muslimer som apor, "mussesvin", kräk och "apejävlar som ska brännas på bål" så reagerar han inte. I vissa fall trycker han till och med "gilla" på sina vänners kommentarer.

Under arbetet med Arbetarbladets granskning avslöjades Christer Landéns kommentarer av UNT. Han lämnade sina politiska uppdrag.

LÄS OCKSÅ: Nämndeman sprider hat

"Utvisa utan rättegång"

Roger Hedlund: "Inget iögonfallande"

Nordström: "Det vi avslöjar är sanningen"