Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD:s oppositionsråd vill förstöra för partiet

Sverigedemokraternas oppositionsråd i Sandviken gillar inte Sverigedemokraterna.

– Jag ska göra allt för att stjälpa dem, har politiske vilden Jesper Lind sagt.

– Han är bara ute efter pengarna, säger Per Kihlgren (SD).

Annons

Sverigedemokraterna fick svårast tänkbara start när partiet tog plats inom Sandvikenpolitiken, framröstad av hela 1 342 personer.

Dagen efter valet tvingades SD erkänna att listettan Kent Karlsson hade hoppat av för flera månader sedan. Något som partiet valt att mörka i hopp om att Järbobon skulle ändra sig. Dessutom hade listtvåan Linda Andersson flyttat.

Politiskt helt oerfarne Per Kihlgren, nummer tre på listan, fick därmed lov att kliva fram som lokal partiledare och - trodde alla - oppositionsråd.

Men när kommunfullmäktige skulle fatta det formella beslutet kom nästa bakslag för SD. Gymnasieläraren Jesper Lind hade fått en röst på en icke skyddad SD-valsedel av en elev som tyckte det var ett kul skämt att rösta på läraren som var känd för att tycka illa om SD:s politik som SD-politiker.

Det räckte för att Jesper Lind skulle komma in i fullmäktige på en annars tom stol. Och när Jesper Lind föreslog sig själv som oppositionsråd för Sverigedemokraterna fick han i en sluten omröstning oväntat stöd av fyra anonyma politiker från andra partier i en lek med demokratin.

– Jag tycker att det var ruttet gjort, säger Per Kihlgren.

Vilka politiker det var som i strid med praxis lade sig i SD:s interna valfråga och satte väljarnas val ur spel har Kihlgren ännu inte fått veta.

– Men jag har mina misstankar.

Som oppositionsråd med en enda väljare att företräda lyfter Jesper Lind ett arvode på nästan 20 000 kronor i månaden.

För de pengarna har han gått på några möten, skrivit två motioner och yttrat sig två gånger från talarstolen.

– Jag vet inte om han egentligen är intresserad. Han är nog bara ute efter pengarna, säger Per Kihlgren.

För Sverigedemokraterna har kuppen inneburit mindre resurser för politiskt arbete.

Arbetarbladet har utan framgång sökt Jesper Lind via telefonsamtal, sms och mejl.