Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD vill göra Sandviken mindre mångkulturellt

/
  • FÖR EN BÄTTRE VÄLFÄRD. Per Kihlgren och Roger Hedlund vill se ett mindre mångkulturellt Sandviken. Då blir välfärden bättre, anser de båda Sverigedemokraterna.

Gammal klassisk KD-politik kryddat med krav på ett mindre mångkulturellt Sandviken är receptet som ska ta Sverigedemokraterna in i kommunfullmäktige.

– Vi har tagit in för många invandrare, säger kandidaten Per Kihlgren.

Annons

Efter att ha legat lågt tidigare under valrörelsen gick Sverigedemokraterna på torsdagen ut och berättade vad Sandvikenborna kan förvänta sig om partiet tar plats i fullmäktige.

Tufft att vara ny

Listettan Kent Karlsson hade på grund av arbete inte tid att närvara när SD höll presskonferens. Per Kihlgren, trea på listan, hänvisade oftast till länsordföranden Roger Hedlund när han fick frågor om vad partiet vill.

– Det är tufft att gå in som ny i politiken utan att kunna luta sig mot några som varit med tidigare, säger Hedlund.

Får troligtvis ett mandat

Utifrån hur Sandvikenborna röstade i förra riksdagsvalet är det troligt att SD tar ett mandat i fullmäktige.

Eftersom partiet i regel gör bättre kommun- än riksdagsval där det finns kandidater kan det bli fler.

– Vi siktar på tre-fyra platser, säger Per Kihlgren.

Vårdnadsbidrag

Det lokala valprogrammet innehåller bland annat förslag om vårdnadsbidrag till småbarnsföräldrar som stannar hemma med barnen, parboendegaranti inom äldreomsorgen och bättre mat till de gamla.

Ett alternativt KD-parti?

– Nej, det vill jag inte påstå, säger Per Kihlgren.

Sverigedemokraterna skriver i lokalprogrammet att man vill ha mindre mångkultur och mer välfärd i Sandviken.

Drabbar barn och gamla

På frågan om det verkligen finns ett motsatsförhållande svarar Roger Hedlund att så är fallet eftersom ”finansieringen av mångkulturen drabbar äldre- och barnomsorg”.

De siffror om invandringens samhällsekonomiska effekter som tillväxtförvaltningen häromdagen tog fram på Arbetarbladets begäran, och som visar att det finns många plussidor, tillbakavisas av Roger Hedlund.

Finns inget behov

– Logiken håller inte. Det finns inget behov av arbetskraftinvandring när vi har en arbetslöshet på 9 procent i landet. Dessutom fanns det inga kostnader redovisade för alla invandrare som får pensioner utan att ha arbetat.

Mer läsning

Annons