Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sd vill ha148 miljoneri ”buffert” för sämre tider

Sverigedemokraterna tror på sämre tider. Partiet föreslår att kommunen i sin budget inför nästa år avsätter 148 miljoner kronor i en buffert för att möta lågkonjunkturen.


Pengarna ska man få in genom att inte ta emot några flyktingar eller invandrare.

– Det är staten som bedriver flyktingpolitiken, så det är deras problem att lösa var flyktingarna ska ta vägen, säger Roger Hedlund, Sverigedemokraternas gruppledare i kommunfullmäktige.

Enligt partiets beräkningar skulle Gävle, som tar emot 300 flyktingar och invandrare per år, vinna 153 miljoner kronor på att säga upp sitt avtal med Migrationsverket.

Siffran bygger på uträkningar från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som visar att statsbidraget täcker 22 procent av kommunernas kostnader för flyktingmottagande.

– Vi tycker att staten själv ska få stå för hela kostnaden och inte kommunen. Enda sättet för oss att påverka staten är att säga nej, säger Roger Hedlund.

Hur det skulle bli om alla kommuner satte stopp på samma sätt har han inget svar på, men tycker att ett alternativ till dagens politik är att ”bara ta emot kvotflyktingar”.

Sd tror att ”finanskrisen och lågkonjunkturen kommer att drabba Gävle hårt i form av arbetslöshet och därmed minskade skatteintäkter”.

Därför tror man att de 148 miljoner kronorna behövs under nästa år som en buffert för att upprätthålla kärnverksamheterna.

– Då kan kommunen kliva in ifall skatteintäkterna sjunker, säger Roger Hedlund.