Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se ”Allt faller” och du kommer att få en bra vår

Det skulle ju passa nu, så här i början av det nya året, vardag igen sen en vecka tillbaka men med eventuella nyårslöften fortfarande så fräscha att man bär hopp om att de faktiskt ska hållas det här året, det skulle passa nu att komma med en radda föresatser och tips inför våren. Det finns ju föresatser (vi ska bli mycket mer digitala och därmed också både angelägnare, mer användbara och nära för dig som läser oss och vad det innebär för nöjesjournalistiken sitter jag och funderar på i detta nu). Och det finns ju en massa att tipsa om (Local Heroes-galan nu 26 januari, förstås, och lineupen blir i vanlig ordning fantastisk, se bara här intill, men också allas vår Olle Ljungström i maj på Konserthuset, och samma månad smäller ju 026 Hardcore till med Strife på sin fjärde fest och till teatern kommer ju till exempel Marika Carlsson med sin föreställning ”En negers uppväxt” och komikern Al Pitcher är tillbaka med Påtår och ja, det händer bra grejer helt enkelt).

Men så ser jag nya tv-serien ”Allt faller” och blir helt tagen. Tänker att det nog är det bästa man kan se på tv i vår.

Ni kanske såg den i går ni med?

Det är alltså Henrik Schyffert som regisserar Johan Rheborg och Jonas Gardell som spelar ”Johan” och ”Jonas” (Schyffert är också med på ett litet hörn framför kameran, som sig själv) och han säger i en intervju att de egentligen sålde in en mycket roligare serie till kanalen men fick ringa halvvägs in i arbetet och säga att det blev visst inte så roligt.

Och nej, det är inte ”roligt” som i att man viker sig dubbel av skratt åt punchiga oneliners. Man skrattar, men det är ögonblicken efter skratten som ges det stora utrymmet. Och där öppnar sig en avgrund.

Ni kanske tänker att det där gjorde ju Killinggänget redan förut, med sina filmer som ”Torsk på Tallinn” och det, men nej, inte riktigt så.

Det här är så mycket närmare. Även om Johan Rheborg spelar ”Johan” och Gardell ”Jonas” så är det ändå dem själva (kombinerat med ett gäng andra komikers erfarenheter) som berättelsen handlar om. Och det handlar egentligen mindre om livet som komiker (berättelsen om sorgsna clowner har vi ju sett förut dessutom), utan mer om livet i största allmänhet. Ett medelålders liv, som vi är många som kan känna igen oss i.

Sen spinner första avsnittet, som inleds med ett samtal om vad man inte kan skämta om (”Mig”, säger Henrik Schyffert, medan Jonas Gardell konstaterar att honom har man alltid skämtat om och då har han sin särskilda min som han tar till och skrattar mest av alla), på just humortråden, men gör det så med udden riktad inåt att det blir helt briljant.

Så jag nöjer mig helt enkelt med detta den här gången: Se ”Allt faller” och du kommer att få en bra vår (i alla fall de kommande torsdagskvällarna).

Lisa Pehrsdotter