Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se digital syrebrist

Är du trött på det digitala? Om svaret är ja är du inte ensam. När man ägnar sina dagar åt att flyta med i ett flöde av ettor och nollor är det lätt att en abstrakt känsla uppstår, att man vill greppa tag om någonting fysiskt för att få substans i tillvaron.

Elever från Konstskolan i Gävle visar i kväll på Spegeln ett program med videokonst och performance. Konstnären Paula Urbano har varit handledare och de har arbetat efter temat ”materialitet: tid”. Just en längtan tillbaka till någonting konkret ryms i temat. Det är en konsttrend som vi har kunnat se tidigare i vår på bland annat Galleri Lars Palm i Sandviken, där Sandra Zupanic ställde ut konst som gav digitala uttryck fysisk form.

Kaspar Lindqvist har i sitt verk spelat in en performance vars syfte är att undersöka hur kroppen reagerar under en lång period av sömnlöshet. Idén är kanske inte originell, men jag tycker om den känsla av overklighet som han lyckas förmedla på bara några få minuter. Pauline Wästgårds går nära med sin kamera och studerar ojämnheter och sprickor i föremål i en sinnlig video som är som att snudda vid en skrovlig yta med ögongloben. Märkligast är Bert Linnés ”Ljus mörker” där han inspirerad av ett antal skulpturer livetecknar och suddar ut samtidigt som en monolog mal på ljudspåret, som att bjudas direkt in i en ofiltrerad tankeprocess.

De verk som lyser klarast av talang är Sara Edboms två bidrag, som också är de som mest effektivt behandlar materialitet. Hon trycker sig mot ett uppspänt papper, formar det efter sin kropp, knölar det till ett klädesplagg. Ljudet och bilderna i samverkan gör att man nästan känner papperet mot sin egen hud. I den andra videon andas hon allt mer ansträngt genom en pappersnäsduk, och även där förs den fysiska förnimmelsen över till betraktaren och man känner syrebristen i sitt eget blod.