Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se framåt och satsa på fler småföretag

Det är viktigt att utbildningar vid våra ungdomsskolor och vår högskola skapar större samverkan med regionens företag, skriver Lennart Ahlenius (KD) med anledning av Ericssons nedläggning av fabriken i Gävle.

Annons

Ett nedslående besked nådde oss tisdag 8 december.

Många anställda och deras familjer drabbas hårt när Ericsson avvecklar sin verksamhet i Gävle. Vi känner starkt med de drabbade och utgår från att Gävle kommun tar sitt ansvar för att stödja och skapa mötesplatser för de aktörer som kan bidra till konstruktiva lösningar.

Gävle kommun har ju nyligen varit med om en avveckling av pappersmassefabriken i Norr- sundet där mötesplatser skapats för att finna nya arbetsmöjligheter. Där har redan nu nya verksamheter börjat spira.

Gävleregionen har redan nu, innan detta besked kom, en allvarlig situation med hög arbetslöshet, där framför allt ungdomsarbetslösheten oroar.

Det känns angeläget att redan nu se lite längre fram i tiden och skapa förutsättningar för ett mera rikhaltigt entreprenörskap med fler små- företag.

De stora arbetsplatserna med en internationell marknad är en stor tillgång för regionen men samtidigt får vi konstatera att sårbarheten vid förändringar är stor.

Därför är det viktigt att utbildningar vid våra ungdomsskolor och vår högskola skapar större samverkan med regionens företag och organisationer där kreativt skapande och visionärt entreprenörskap får utvecklingsutrymme.

Vi tror att den kompetens som Ericssons personal besitter kan passa in i många andra verksamheter där teknisk specialisering behövs.

Lennart Ahlenius

oppositionsråd,

Kristdemokraterna i Gävle

Mer läsning

Annons