Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se livesänd musik och kultur på Arbetarbladet – i unikt samarbete med Kulturcentrum: "Ett sätt att stötta kulturarbetarna"

 
Kulturen ska överleva
Visa alla artiklar

På fredag inleds Kulturen ska överleva, där lokala kulturarbetare får en chans att framträda live utan publik på plats. Projektet är ett samarbete mellan Kulturcentrum i Sandviken och Arbetarbladet, där framträdandena också sänds varje torsdag och fredag.
– Framförallt är det här ett sätt att stötta kulturarbetare som har förlorat, och som kommer att förlora inkomst under de här tiderna, säger Frida Olsson, producent på Kulturcentrum i Sandviken.

Coronakrisen har slagit hårt mot många arbetsgrupper, och kulturarbetarna är inget undantag. För att ändå ge kulturarbetare en chans att uppträda, och på så vis få en inkomst, har Kulturcentrum valt att anordna korta gig två gånger i veckan. Utan publik på plats, men öppet för alla att se live på webben.

– Det är både en chans för dem att få ett gage (från Kulturcentrum, reds. anm.) samt att det kan göra så att människor som tittar får upp ögonen för de medverkande kulturarbetarna. Då kanske man köper merchandise, streamar deras musik, börjar följa dem på sociala medier eller köper deras bok.

Tanken är att kulturarbetare ska komma till Kulturcentrum, varifrån framträdandet sänds, och att medieelever från Bessemerskolan ska hjälpa till med tekniken.

– Vi kommer att hålla till här i dramasalen på Kulturcentrum och varje livesändning kommer att pågå ungefär 20 till 30 minuter, säger Frida.

På fredag, klockan 12.00, kommer det första framträdandet att livesändas, och först ut är artisterna Sara Fridholm och Christopher Andersson Bång. Alla livesända framträdanden kommer att visas på Arbetarbladets sajt.

– Det är många som sitter hemma nu och inte kan ta sig iväg på kulturevenemang. Det här är ett sätt att erbjuda en unik möjlighet till dem att ändå få ta del av lokal kultur, säger Arbetarbladets chefredaktör Jacob Hilding och fortsätter:

– Vi vet också att det är en svår tid för lokala kulturutövare och på det här sättet kan vi bidra till att stötta dem. Även många lokaltidningar är i ett tufft läge nu när hela samhället dragit i nödbromsen, och vi är därför väl medvetna om hur viktigt det är att alla försöker gynna det lokala just nu.

Livesändningarna kommer att vara öppna, vilket innebär att de som vill titta på evenemangen inte behöver ett konto på Arbetarbladets sajt.

– Det är viktigt att skilja på vår journalistik gjorda av våra egna journalister och det här. Vår journalistik måste vi ta betalt för. Intäkter från prenumeranter är ett av de ben vi lutar oss mot för att alls kunna göra den journalistik vi gör idag. Det här är ett samarbete med andra, där vi är den viktiga kanal för många människor som vi vet att vi är. Jag hoppas många kommer till oss för att titta, säger Jacob Hilding.

Eftersom ingen vet hur länge Coronakrisen kommer att pågå finns det inte heller ett slutdatum för Kulturen ska överleva.

– Vi kör på två gånger i veckan på en obestämd framtid, säger Frida Olsson.

Redan nu är också John Lindberg och Olle Tjern inbokade till nästa vecka, men tanken är sedan att artisterna kommer att presenteras allt eftersom. Tanken är också att Kulturen ska överleva inte enbart ska vara förbehållet musikartister.

– De flesta som vi bokat nu inledningsvis är visserligen musiker men vi har också bokat in författaren Anna Sanvaresa. Men jag ser framför mig att vi kommer att kunna livesända dans, teater och kanske någon som gör ett konstverk live, säger Frida Olsson.

Klara framträdanden i Kulturen ska överleva:

Fredag 27 mars, 12.00: Sara Fridholm och Christopher Andersson Bång (Musik)

Torsdag 2 april, 12.00: Anna Sanvaresa (Litteratur)

Fredag 3 april, 12.00: John Lindberg och Olle Tjern (Musik)

Läs mer om Kulturen ska överleva på arbetarbladet.se/kulturenskaoverleva