Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se möjligheter i stället för hinder

Annons

För några år sedan publicerade polisen en trygghetsrapport där det visade sig att den grupp som kände sig mest otrygga utomhus var ungdomar. Först på andra plats kom pensionärer.

Det är ett faktum som är intressant att ha med sig när man tittar på serien ”Älskade hatade förort”, som nu går i SVT. Serien ger alla som själva inte är uppväxta i förorten en chans att ta del av en annan verklighet än den egna och är definitivt sevärd för de som förfasar sig över eller är rädda för ungdomar sådär generellt.

”Älskade, hatade förort” är en dokumentärserie gjord i Lövgärdet utanför Göteborg under våren 2009 där vi får följa några ungdomars vardag inom ramen för att Lugna Gatan startar en ny juniorgrupp.

Lugna Gatans verksamhet är unik på det sätt att ett engagemang där kan innebära en andra chans för dem som varit struliga, vilket gäller både ungdomarna som vill bli juniorvärdar och själva patrullera i området och de som arbetar som ledare.

En av huvudpersonerna är Melvin, som just fyllt 17 år och är utslängd från skolan. Hans mamma jobbar dubbelt för att klara av utgifterna och Melvin får klara sig rätt mycket själv. Nu är han tillbaka på Lugna Gatan för ett andra försök att få vara med i juniorgruppen.

En annan huvudperson är Ali som är en av ledarna. I det senaste programmet berättade han om sin egen bakgrund där han såg på sitt tidigare fängelsestraff som en möjlighet istället för ett hinder. Nu jobbar han på Lövgärdets skola där det är en tillgång att komma från samma ställe och ha erfarenheter som påminner om ungdomarnas – för att det rätt använt skapar tillit och trygghet, vilket är avgörande i värdarnas och ledarnas arbete.

Att bemöta ungdomarna med respekt liksom att se på deras kompetens på ett otraditionellt sätt är också helt centralt. Fördelar finns ju med de flesta erfarenheter, precis som Alis bakgrund är en tillgång i hans arbete idag. Han väljer att se positivt på sin historia, och de andra värdarna och ledarna gör samma sak när det gäller ungdomarna.

Så när Melvin är tillbaka för en andra chans att få bli juniorvärd väljer ledaren att fokusera på att det nu kommer gå vägen, i motsats till att han inte var med hela förra omgången. Och vad är egentligen alternativet? Att prata om hur dåligt det var att han inte slutförde det han sagt förra gången? Att han bröt mot kontraktet som alla får skriva på som handlar om att sköta skolan och utgå från begreppet respekt?

Melvin får istället veta att han är varmt välkommen tillbaka och dessutom får han en överraskning som är relaterad till hans stora intresse film, när han visar att han är villig till förändring.

Så, ni som väljer mellan ”Älskade, hatade förort” och ”Svenska Hollywoodfruar” på måndagskvällar – nu har ni chansen att se ett program som visar innebörden i uttrycket det finns inga misslyckanden, bara lärdomar.

Ellen Landberg är anställd på Fryshuset, som Lugna Gatan är en del av.

Mer läsning

Annons