Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se över sjukersättningen så att man kan leva ett värdigt liv

Sjukersättningen heter den försäkring som går in när du blivit sjuk eller skadad för livet, tidigare kallad förtidspension.
När du ofta efter år av kamp med försäkringskassan äntligen blir godkänd för att få sjukersättning så kommer nästa kalldusch, ersättningen är så låg att du inte kan leva av den. Även fattigpensionärerna känner igen sig i den här situationen, man läser ibland om att de får äta kattmat för att klara sig. Ersättningen kan vara så låg som 6500 kr/månad efter skatt och då ska den räcka till allting som mat, räkningar, mediciner, läkarbesök som ofta blir för dyrt för en som redan är går på sjukersättning. Har du dessutom behov av en optiker eller har ett CSN-lån mm så har du ofta inga pengar kvar alls - innan ens nästa månad har börjat. När man lever på sjukersättning så kan man glömma bort att gå på skojiga kurser, åka på resor och andra nöjen. Vi inom Välfärdsmanifestationen, Solrosuppropet och Social Aktion har slagit oss samman för att skapa ett upprop mot denna skamligt låga försäkring, för sjukersättning är inget bidrag utan är en av våra gemensamma trygghetsförsäkringar .Barn till drabbade blir i sin tur fattigdomsgjorda, dessa barn och ungdomar är de som inte kan följa med på skolresan, saknar mobiler och datorer. De blir drabbade av sina föräldrars situation som i sin tur kan leda till ett socialt utanförskap, en del inte vill erkänna att ”i min familj” har vi inte råd med allt som andra har råd med. De kan upplevas av sina klasskamrater som något udda, och ser man på barnkonventionen så ser man att Sverige inte uppfyller detta. Ur barnkonventionen: ”Lika värde". Barnkonventionen ger dig och alla andra barn samma rättigheter och lika värde [...] Du får inte heller diskrimineras eller bestraffas för något som dina föräldrar är eller gör” även i följande avsnitt ur barnkonventionen ser man Sverige inte uppfyller dem: ”Må bra 26. Du har rätt till social trygghet. Om det behövs ska samhället hjälpa till så att du får bostad, mat och kläder. ”När man läser dessa citat så ser man att detta inte efterlevs korrekt. För drabbade och deras barn skull bör sjukersättningen snarast höjas till en skälig ersättning så att även alla med sjukersättning kan leva på sin ersättning och inte bara överleva. Ingen som drabbats av sjukdom eller skada har bett om att bli sjuk och önskar mycket heller ett liv där man var arbetsför och slapp allt lidande. När man har en sjukersättning så kan man få bostadstillägg som är ett bidrag som du kan få om inte sjukersättningen räcker till men vi menar på att om man istället höjer sjukersättningen som är en försäkring så behöver inte drabbade leva på bidrag. En stor del av de drabbade är kvinnor som kommer från sjukvården där de lyft tungt och fått förslitningsskador. De kommer till försäkringskassan runt åldern 50-60 år och efter ett helt liv i ett tufft yrke så får denna yrkeskategori nästan ingen ersättning. Välfärdsmanifestationen, Solrosuppropet och Social Aktion kräver nu en översyn av sjukersättningen så att man kan leva ett värdigt liv trots långvarig skada eller sjukdom.

AnnKatrin Persson
Therese Rajaniemi
Välfärdsmanifestationen
Monica Armini

Solrosuppropet samt Social Aktion