Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp för skojarna i sommar!

Företagarna och våra medlemmar har länge varnat för fakturaskojare. Dessa tillåts tyvärr att fortsätta lura företagen och samhället på stora summor. Det är därför hög tid att på allvar ta tag i detta växande problem.

Annons

Företagarnas rapport ”Fyra av tio företagare utsatta för brott” visar att bluffakturor är den vanligaste typen av brott mot småföretagare. Hittills verkar dessutom inget kunnat stoppa skojarna utan problemen växer år från år. Det är dags att på allvar ta tag i detta växande problem. Ett område som vi vill att regeringen tittar närmare på är Kreditupplysningslagen. Det svenska systemet för betalningsanmärkningar gynnar blufföretagen. Redan när ett betalningsföreläggande registreras hos Kronofogdemyndigheten går den informationen vidare till kreditupplysningsföretagen. De kan då notera en betalningsanmärkning på ett företag i sina register. Vilket är negativt för företaget exempelvis vid bankkontakter.

Ett annat problem är att många företagare betalar bluffakturorna även om de vet att fakturan är felaktig. Det är nästintill omöjligt att få tag på fakturaskojarna. Dels tar det dyrbar tid att kontrollera, tillbakavisa och anmäla fakturorna till polisen. Därför betalar många företagare hellre bluffakturan än riskerar att få en betalningsanmärkning. Detta gör att, även om de polisanmälda fallen ökat på senare år, det finns det ett stort mörkertal. Att dessutom driva en process mot blufföretaget kan tyvärr kännas övermäktig för ett litet företag då fakturabeloppen ofta är mindre.
Sommaren är snart här. I semestertider är företagen ofta mer sårbara eftersom vikarier och extrapersonal kommer in och arbetar några veckor. Risken är då större att falska fakturor av misstag slinker igenom. Det är därför ett bra tillfälle för företagare att nu se över sina rutiner vid hantering av fakturor och telefonsamtal.
Småföretagen är ryggraden i svensk ekonomi. Utan entreprenörer med goda idéer som kommersialiseras skulle Sverige vara ett mycket fattigare land. Småföretagare ska lägga ner tid och energi på att driva och utveckla sina företag, inte på några fakturaskojare.

Thomas WankeBengt-Göran Wikström
Företagarna företagare Wikströms Ryggmottagning

Mer läsning

Annons