Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp för spel, inspektör Barnaby!

Annons

I sommar gör skräckserien ”Siren” nästa generations-debut på Playstation 3.

Men i stället för att släppa spelet i butik så släpps det online som en följetong.

Om det används rätt skulle det kunna bli en innovation liknande de påkostade tv-serierna som har blåst nytt liv i våra tv-apparater.

Att släppa ett nytt spel som kortare episoder via konsoltillverkarens onlinebutik kan ses på två sätt.

Enligt det första, och mer cyniska, synsättet så är upplägget ett sätt för speltillverkarna att köpa tid. Man slipper utveckla spelet färdigt innan det släpps och kan dela ut en bit i taget allt eftersom arbetet fortskrider. Går spelet dåligt kan man lägga ner titeln och dessutom så är distribution via internet mindre kostsamt.

Men om sommarens Playstation 3-satsning ”Siren” blir så bra som man kan hoppas på så kan det mycket väl bli tv-spelens motsvarighet till tv-serier som ”The Sopranos”, ”24” och ”The Wire”.

Hur då, undrar du? För att det skulle kunna ge manusförfattarna möjligheter att förändra storyn under seriens gång.

Manus i tv-spel är ofta ganska statiska. Det handlar om att ta sig från punkt A till B och historien fungerar mest som inramning till en himla massa action. Med episodliknande spel skulle utvecklarna kunna få feedback mellan kapitlen och kunna bjuda spelarna på dramatiska storymässiga vändningar. Drar man paralleller till tv-seriernas värld så skulle man kunna jobba på samma sätt som i nagelbitaren ”24”, där manuset skrivs allteftersom serien filmas.

Man kan dessutom ge spelserien extra livslängd om projektet visar sig bli populärt och bygga på med nya säsonger. Resultatet blir en interaktiv serie där du styr utgången. Medge att tanken känns ganska spännande?

Jag ser fram emot spännande ”cliffhangers”, där man knappt kan vänta till nästa ”avsnitt” och spekulerande på fan-hemsidor där man ivrigt diskuterar om vad som ska hända härnäst.

I framtiden kanske vi får se spelserier där man får ett gratis ”pilotavsnitt”, liknande dagens demos, där du kan avgöra om kommande avsnitt är värda att lägga pengarna på. Och görs det bra så kan episodupplägget bli hur stort som helst.

Jag hoppas att Sony inser vilken potentiell guldkalv de sitter inne med. I sommar får vi svaret på om korsbefruktningen mellan tv-serier och tv-spel kommer att konkurrera ut årets säsong av ”Morden i Midsomer”.

Jens Höglin

Mer läsning

Annons