Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp med sommar­jobben

Annons

och fantasin att hitta tillfälliga anställningsformer tycks vara oändlig. Jobb som behöver utföras, men som få är beredda att betala fullt ut för. Inte minst om man som nu är sommarlovsledig ungdom som vill tjäna ihop en egen slant.

En tjej jobbar med att sälja jordgubbar. Hon får 30 kronor i timmen i lön. Anställningskontraktet är inte fullständigt. Arbetsgivaren kontrollerar henne flera gånger om dagen. Svinn i kassan dras från den redan låga lönen. Ibland har hon fått jobba 12 timmar om dagen utan rast. En bild av hur ungdomar utnyttjas i dagens alliansstyrda Sverige där tryggheten satts på undantag.

Det är bara att krasst konstatera att alltför många arbetsgivare betalar sina sommarjobbande ungdomar långt under fackets lägsta ungdomslöner. Inte sällan handlar det om rena allmosor för riktigt utförda jobb. Det är inte ovanligt att ersättningen stannar vid 25–30 kronor i timmen. Även bland en del av landets kommuner. Självfallet ett hån mot dem som tvingas arbeta under sådana usla ekonomiska förhållanden. Det dubbla vore mer än rimligt, men ligger även det under fackets lägstalöner.

Sedan gammalt vet vi att många arbetsgivare, speciellt på kända turistorter, dumpar lönerna till helt orimliga nivåer väl vetande att ungdomar ofta ställer upp för de vill så gärna vara där det är häftigast sommartid. Då nöjer man sig med en låg ersättning för ett många gånger tufft arbete på oregelbundna arbetstider.

Oseriösa arbetsgivare, ofta av säsongskaraktär, passar på att utnyttja detta förhållande. Nu har LO, liksom tidigare år, en speciell sommarjobbtelefon dit ungdomar som känner sig osäkra på sin arbetsgivare, den lön och de arbetstider det fått, kan vända sig till och där få goda råd kring sina arbetsförhållanden. Facket i sommarland behövs. Inte minst för att få ungdomar att förstå att facket är ett stöd i ryggen när villkoren på en arbetsplats inte känns acceptabla.

Arbetsgivarna har förstås ett försteg i tider då ungdomsarbetslösheten är hög, och där studielediga tonåringar gärna vill tjäna en egen slant. Ett nytt fenomen som dykt upp under senare år är att ungdomar erbjuds en provanställning under ett par dagar. Sedan dumpas de utan att få någon ersättning. Så lockas en ny ungdom in för några dagars ”provanställning” och får sluta på samma sätt. Knepen att lura ungdomar, som är okunniga om arbetsmarknadens regelverk, är många.

Den numer så omhuldade flexibiliteten skapar otrygga jobb för dem med osäkra anställningsförhållanden, och är samtidigt ett sätt att hålla nere lönerna. Inte bara för de många som arbetar tillfälligt under ett sommarlov, utan för många andra på dagens arbetsmarknad.

Minst 600 000 anställda i vårt land har i dag tidsbegränsade jobb, som det är jättesvårt att leva på. Från högerhåll får vi veta att ett jobb är inget man får, utan något man skaffar sig. Då får man ta vad som bjuds. Ta den lön man kan få. Sedan ska man hoppas på att man en dag kan lyfta till ett riktigt heltidsjobb. Verkligheten är dock en helt annan. Allt fler fastnar i låglönejobb som det knappt går att försörja sig på.

Skärpning. Så har vi avverkat årets midsommar med rattfylla, slagsmål och våldtäkter. En midsommarhelg som vi hört om förr. Stökigt och bråkigt. Lär vi oss inget? Även i trafiken har fler dödsolyckor inträffat. Nu säger polisen att årets midsommar inte varit värre än vanligt utan helt normal. Många borde skärpa sig.

Misshandel. Fysisk misshandel av spädbarn tycks bli allt vanligare. Varje år drabbas omkring 100 spädbarn under ett år av våld. Det finns all anledning för vårdansvariga, som vårt eget landsting, att jobba preventivt för att om möjligt förhindra detta liksom att skaffa rutiner för att upptäcka misshandelsfall innan det gått för långt.

Mer läsning

Annons