Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sebastian Flodströms dom ska överklagas

Fel av tingsrätten att tro mer på flickorna. Och barnvåldtäkterna har bedömts fel. På de grunderna kommer Sebastian Flodströms fängelsedom att överklagas.

Annons

Falu tingsrätt dömer ut den barnvåldtäktsdömde Gävleåklagaren som opålitlig.

Hans advokat Per Borgblad menar att bevisen handlat om ord mot ord: Sebastian Flodströms och flickornas.

– Vi är båda mycket besvikna. Enligt vår uppfattning har tingsrätten felaktigt lagt målsägandes berättelse till grund för sin bedömning på samtliga punkter. Tingsrätten menar ju att min klient inte är trovärdig och inte tillförlitlig, säger Per Borgblad och fortsätter:

– Huvudregeln är att åklagaren ska bevisa skuld, den tilltalade har ingen skyldighet att visa sin oskuld. I en ren ord mot ord-situation finns ingen anledning att sätta större tilltro till vad målsäganden säger. Där är vi inte överens med tingsrätten.

Både Borgblad och Sebastian Flodström var beredda på straffet.

– Han är samlad. Vi är båda mycket besvikna men vi var ju mentalt förberedda på att det kunde gå på det här sättet. Även om både han och jag hade en förhoppning om en väsentligt mildare dom, låg det ju i farans riktning att det skulle gå så här, säger Borgblad och berättar att domen kommer att överklagas.

Ett av skälen till överklagandet är just att tingsrätten i sin bedömning bara gått på flickornas berättelse, menar Borgblad.

Det andra skälet är att Flodström och Borgblad anser att tingsrätten bedömt barnvåldtäkterna felaktigt.

I fallet med barnvåldtäkten i Hälsingland förnekar Sebastian Flodström att det skett och vill frikännas.

Men skulle en högre instans ändå anse det bevisat menar Borgblad och hans klient att det i vart fall inte funnits några våldsinslag och att samlaget i så fall skett under ömsesidiga omständigheter.

– Under alla förhållanden kan det därför inte vara en svårare gärning än sexuellt utnyttjande av barn. Då är det betydligt mildare straff än för våldtäkt mot barn.

 Gällande barnvåldtäkten i Dalarna hävdar Sebastian Flodström att han hade sex med flickan först efter att hon fyllt 15.

– Skulle hovrätten ändå anse det bevisat att sexet ägt rum innan hon fyllt 15 anser vi att det finns en så pass stor ömsesidighet trots ålderskillnaden att detta är att se som mindre allvarligt, säger Borgblad.

Överklagan kom in till Falu tingsrätt på torsdagen den 16 juni.