Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Second hand – lönsam affär

Second hand är trendigare än någonsin och samtidigt en lönsam affär för många frivilligorganisationer.
Men konkurrensen om givarna hårdnar när fler aktörer etablerar sig.

Annons

Varje dag kör Röda korsets lastbil med uppåt åtta fullastade flak till Mötesplats Kupan i Bomhus. Vitrinskåp, prylar och säckar med kläder bärs in på lagret där det sorteras, kontrolleras och prismärks innan det ställs ut i butiken.

– Hög moral och etik är A och O. Vid minsta lilla affär så sviker givare och kunder, säger Ingvar Hedling, ordförande i Bomhus Röda korskrets.

Bomhus Röda korskrets är en av fem frivilligorganisationer i Gävle kommun som har insamlingsverksamhet och försäljning.

Det är en viktig intäktskälla för alla organisationer. Sammanlagt omsatte försäljningen för fyra av dem 7,8 miljoner kronor förra året. Och årets intäkter väntas bli större för flera av dem.

– Det är en jätteviktig stödverksamhet, säger Axel Boström kassör i Ria Hela människan.

Ria har loppisförsäljning i huset på Brynäs varje helg.

– Skulle vi inte ha loppisen är det tveksamt om vi skulle kunna ha verksamhet i samma omfattning, fortsätter han.

Organisationerna har det gemensamt att de arbetar för att hjälpa utsatta människor, i andra länder eller på hemmaplan.

Röda korskretsarna gör både och. Mötesplatserna är viktiga i deras arbete lokalt.

– Hit kommer människor som är ensamma och utsatta för att sitta och ta en kaffe, säger Kupans föreståndare Dilber Canciger

Stiftelsen för insamlingskontroll, SFI kontrollerar de organisationer som har så kallade 90-konton. Det har Röda korset, Ria och Erikshjälpen.

– Vi kontrollerar bland annat att våra medlemsorganisationer inte har några oskäliga kostnader och att personerna i ledningen är lämpliga, säger Eva Birath kanslichef SFI.

Hon tycker att man kan lita på alla de fem stora aktörerna i Gävleområdet. Men det finns oseriösa insamlingar också.

– Man ska se upp med dem som lämnar lappar i brevlådan och uppger att de samlar in kläder till forna öststater. Klädernas säljs ofta svart och genom att skänka till dem stödjer man deras sätt att luras, säger hon.

Nu hårdnar konkurrensen om givare och kunder. Nyligen fick Gävle en ny second hand-butik, då Erikshjälpen öppnande på Skeppsbron. Och i mars nästa år öppnar Myrorna, som drivs av Frälsningsarmén i Sandrews gamla biograf.

– Än har vi inte märkt något på kunder eller givarnas vilja. Men om sex månader kommer vi kunna se hur vi påverkas, konstaterar Ingvar Hedling på Röda korset.

Enligt honom är den största utmaningen att få fler frivilliga att engagera sig.

– Vad vi behöver är fler ledsagare och fler ideella som vill jobba här, säger han.